Subota 12.11.2016.
09:42
Tanjug, Vestionline

"Putin i Tramp mogu da reše probleme, ali..."

Reuters
Saradnja moguća, ali ne sme biti sankcija i ucena: Dmitrij Peskov

- Niko ne očekuje da će se odnosi Moskve i Vašingtona poboljšati za nekoliko sedmica, na našim plećima je teret nesuglasica - navodi portparol ruskog predsednika.

Ipak, ako Putin i Tramp budu dovoljno mudri, budu imali političku volju da razgovaraju jedan sa drugim kako bi pokušali da reše probleme, ne kroz konfrontaciju, ne uz pomoć korišćenja, recimo, jezika sankcija ili drugih nelogičnih stvari, koje nose štetu obema stranama, tada ćemo imati šansu da razgovaramo i pokušamo da konstruktivno rešimo probleme, rekao je Peskov.

U intervjuu za CNN portparol ruskog predsednika je istakao da je ogromna uloga predsednika Rusije Vladimira Putina u američkoj predizbornoj kampanji bila prilično neočekivana za Moskvu.

- Želim da vas podsetim da je Putin činio sve kako bi ostao neutralan u toj priči, bez obzira na to što je on lično igrao ogromnu ulogu "prilično neočekivanu za nas" u američkoj predizbornoj kampanji - rekao je Peskov, prenosi Sputnjik.

Peskov je naglasio da Kremlj nije inicirao nikakve zvanične kontakte sa Trampovim izbornim timom.

- Tramp je tokom javnih nastupa i intervjua mnogo puta rekao da ne bi bilo loše kada bi Rusija i SAD sredile odnose. Novoizabrani predsednik Amerike je rekao da očekuje da će imati veoma, veoma dobre odnose sa Putinom i sa Rusijom - navodi Sputnjik.

Portparol ruskog predsednika je, takođe, istakao da će Vladimir Putin nastaviti da sarađuje sa aktuelnom američkom administracijom u vezi sa Sirijom, jer nema vremena da se čeka dva meseca na dolazak nove vlasti u SAD.

- Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije nastaviće da ispunjavaju svoje obaveze kada je reč o podrššci sirijskoj armiji u borbi protiv terorizma - dodao je Peskov.

Prema njegovim rečima, Moskva očekuje istinsku saradnju sa Vašingtonom u Siriji, umesto obične razmene informacija, nakon smene administracije u SAD.

2024 © - Vesti online