Petak 11.11.2016.
18:02
N. Jokić - Vesti

Evropu muči neizvesnost

Reuters
Pozivnica: Žan Klod Junker

Jedini izbor

"Evropa i SAD jednostavno nemaju drugog izbora nego da tesno sarađuju", napisali su Tusk i Junker ne krijući da su zabrinuti.

- Poštujemo demokratski izbor američkog naroda, ali smo svesni da ovaj izborni rezultat donosi brojne izazove. Jedan od njih je neizvesnost kada je reč o budućnosti transatlantskih veza, napisali su zajednički Junker i Tusk aludirajući na predizborne pretnje Trampa da će "dići ruke" od NATO-a.

Večera kod Federike

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozvala je sve ministre spoljnih poslova EU da u nedelju dođu na radnu večeru u Brisel kako bi razmenili mišljenja o vrućoj svetskoj, a time i evropskoj temi - šta posle američkih izbora.

"Samo sarađujući, EU i SAD mogu da se izbore sa izazovom bez presedana kakav je Islamska država, sa pretnjama teritorijalnom integritetu Ukrajine, klimatskim promenama i migracijama", kaže se između ostalog u pismu Donaldu Trampu.

Mole za bezbednost

Nabrajajući "zajedničke napore kako bi se poboljšala energetska bezbednost i našao odgovor na klimatske probleme", Junker i Tusk zaključuju da je saradnja EU i SAD neophodna i da bi se pružio dobar odgovor na "bezbednosne pretnje" u susedstvu Istočne i južne Evrope, kao i da bi se sklopio ugovor o slobodnoj trgovinskoj razmeni TTIP (ili TAFTA).

"Ne treba da štedimo napore da bismo obezbedili očuvanje čvrstih veza koje nas ujedinjuju", poručili su gotovo molećivo evropski čelnici.

Šulcov apel

Socijalista Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta, izjavio je da su mu posle izbora Trampa, osećanja podeljena "između iznenađenja i razočarenja". On je ocenio da će "biti teže sarađivati sa novom američkom administracijom", ali je pozvao na poštovanje demokratski izražene volje Amerikanaca.

2024 © - Vesti online