Petak 11.11.2016.
10:46
B92

Snouden: Ne bojte se Donalda Trampa

Reuters
To je samo još jedan predsednik: Edvard Snouden

On je odgovarao na pitanja koja su mu postavljena putem društvenih mreža korišćenjem haštaga #StartPageSnowden.

Snouden je izrazio da nije zabrinut zbog pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, iako polovina Amerike jeste.

Poručio je onima koji brinu o privatnosti, da ne treba da brinu zbog Trampa, da su oni ti koji mogu da naprave promenu. 

- Dok ja brinem šta se događa meni... nije reč samo o meni, već o nama  rekao je Snouden. 

Kako je rekao, ništa od onoga što je Barak Obama rekao da će da uradi po pitanju masovnog nadgledanja, torture, vansudskih ubistava, nije učinio. 

- Kada je stupio na dužnost, nije ispunio obećanja - naveo je Snouden. 

S obzirom na to, Snouden kaže da nije pametno mnogo se nadati ili strahovati kada je u pitanju dolazak novog lidera na vlast. 

- To je samo jedan predsednik. Političari rade ono što misle da će dovesti do veće podrške. Ne treba da se plašimo Donalda Trampa - naglasio je Snouden. 

Upitan da li postoji mogućnost da Tramp zloupotrebi moć NSA, Snouden je naveo da bi naglasak trebalo staviti na zaštitu ljudi u celom svetu, ne samo Amerikanaca. 

- Pokušavam da ne gledam na ovo kao na pitanje jednih izbora, jednog predsednika, ili čak jedne vlade - naveo je Snouden. 

Bivši obaveštajac nije mnogo govorio o mogućnosti njegove ekstradicije ili mogućeg pomilovanja. 

- Recimo da su neki dogovori postignuti, da se brinem o bezbednosti verovatno bih i dalje bio na Havajima. Nisam očekivao da ću otići odatle. Činjenica da jesam i dalje me iznenađuje - naveo je on. 

Snouden je napustio SAD 2013. nakon curenja poverljivih dokumenata iz NSA. Javnost traži pomilovanje za Snoudena pre nego što Barak Obama napusti Belu kuću u januaru 2017. godine.

2024 © - Vesti online