Četvrtak 10.11.2016.
15:35
Vestionline

Hrvati prognoziraju: Putin će namamiti Trampa, to će ohrabriti Srbiju

Reuters
Trampove ideje i planovi izazivaju pometnju po svetu

Na domaćem planu postoji hitna potreba za mirenjem frustrirane javnosti.

VelikI deo vidi federalnu vladu u Vašingtonu kao korumpiranu elitu.

Najavljene čistke

Tramp je obećao da će isušiti močvaru glavnoga grada, ali nije jasno što će to značiti u praksi.

Bilo kakav pokušaj čistki i istraga političara poput Klintonovih mogao bi da ugrozi političko dvostranačje u Kongresu. 

Jednako veliku opasnost predstavlja reakcija javnosti protiv Trampa ako on počne implementirati obećanja o deportaciji miliona Meksikanaca i drugih hispano imigranata ili ako zabrani ulazak muslimanima u zemlju, odnosno počne sa ekstremnim proverama “potencijalnih” terorista.

- Ne može se isključiti mogućnost da će Amerika svedočiti masovnom nasilju razmera neviđenih od pokreta za ljudska prava i kampanje protiv Vijetnamskog rata 60-ih godina - analizira "Jutarnji". 


Neuspeh u ostvarivanju najava iz kampanje dovešće do većeg protivljenja javnosti Trampu, a on sam bi se mogao pokazati kao vašingtonski insajder ili čak kao običan varalica, dodaje list. 

Međutim, mehanizmi koji postoje u američkom sistem neutralizovaće neke od Trampovih autoritarnih nagona, poput ućutkivanja medija ili stavljanja u zatvor političkih protivnika.

Ipak, s obzirom na to da su oba doma Kongresa u republikanskim rukama, Trampu će biti lakše da progura politiku koja će izazvati daljnju podelu nacije, navodi se u tekstu. 

Trampizam i ekonomija

Na međunarodnoj areni "trampizam" je deo šireg desničarskog pokreta koji jača u Evropi i temelji se na ksenofobiji, antiglobalizmu, političkom nacionalizmu i ekonomskom protekcionizmu. 

Trampovi ekonomski recepti osiguraće da dođe do revizije svih postojećih dogovora o slobodnoj trgovini te da se nijedan novi ne potpiše s Evropom ili Istočnom Azijom.

Paradoksalno, to će podrivati stvaranje novih fabrika, povećati cene dobara i na kraju naštetiti američkom radniku.

Takođe će stvoriti probleme s Kinom i drugim ključnim silama i stvoriti nove tenzije u regijama koje se spore, poput Istočne Azije, dodaje "Jutarnji". 

Islamska država

Trampovo obećanje da će uništiti tzv. Islamsku državu i otkazati nuklearni dogovor s Iranom mogli bi nagovestiti novu trku u naoružavanju na Bliskom istoku gde bi došlo do želje Saudijske Arabije za nuklearnim oružjem.

Tramp je zapravo podržao nuklearnu proliferaciju na Bliskom i Dalekom istoku tokom izborne kampanje, navodi zagrebački list. 

Rusija i NATO

Država koja bi najviše mogla profitirati od predsednika Trampa je Rusija Vladimira Putina. Tramp je pohvalio Putina kao velikog vođu, nazvao je NATO zastarelim, a neki od njegovih spoljnopolitičkih saveznika posluju u Rusiji ili su privatno povezani s Kremljem, ističe se u tekstu.

 

Nijedan evropski saveznik ne može biti siguran da će SAD ostati posvećen NATO-u i braniti njihovu nacionalnu sigurnost.

Trampovi komentari o NATO-u kao višku imali su ozbiljne reperkusije na istočnoj fronti od Baltika do Crnog mora.

Putin bi mogao da testira Trampovu reakciju kratkim ratom sa zemljom poput Estonije i utvrditi da je to lokalni problem i nema veze sa SAD-om, piše "Jutarnji" i dodaje da je još verovatnije da će Kremlj pokušati da namami Trampa na novu podelu Evrope u zamenu za grandioznu antiterorističku koaliciju koja odgovara Moskvi.

Takav pristup ohrabriće ruske saveznike i partnere poput Srbije u preuzimanju veće uloge na Balkanu, bez straha od značajne američke reakcije u trenutku haosa u Evropi. 

Tramp bi se mogao pokazati kao osoba koja snažnije reaguje na nešto što procenjuje kao uvredu Moskve ili druge strane koja prekrši dogovor.

Takva nepredvidljivost mogla bi rezultirati naglom i mnogo opasnijom međunarodnom konfrontacijom, zaključuje se u tekstu "Jutarnjeg lista".

2024 © - Vesti online