Četvrtak 17.06.2010.
10:26
Vestionline

Vijetnamci - šampioni po kupovinama zlata

Zlato je za stanovnike mnogih zemalja jugoistočne Azije, pa i Vijetnama, tradicionalno najsigurnije sredstvo štednje. Bankarski depoziti vezani za zlato su popularniji od deviznih, a u zlatarama se svakodnevno ističe kupovni i prodajni kurs zlata (rad juvelira praktično ne utiče na cenu nakita).


"Vorld gould kaunsil" procenjuje da je Vijetnam prošle godine uvezao zlato za 2,3 milijarde dolara, što je više od 20 odsto budžetskog deficita zemlje. Popularnost zlata je oborila kurs nacionalne valute, donge, za 11 odsto od početka 2009. godine.


Dnevni promet u trgovini zlatom u Vijetnamu, slabo regulisanom sektoru poslovanja, prošle godine se kretao od jedne do 1,5 milijardi dolara (promet nacionalog tržišta Forex se procenjivao na 200-500 miliona dolara dnevno).


Ekonomista Skot Robertson iz kompanije "Dregon kepital" (Dragon Capital) je u intervjuu "Fajnenšl tajmsu" procenio vrednost "uličnog zlata" (izvan bankarskog sistema) na oko 30 milijardi dolara (29 odsto bruto domaćeg proizvoda Vijetnama), što je trostruko više od ukupne sume deviza u rukama stanovništva.

2024 © - Vesti online