Sreda 09.11.2016.
17:00
Vestionline

Kako su ženili Nikolu Teslu (7): Prijateljstvo sa Kejt Džonson

wikipedia.org/Napoleon Sarony

Kolumbovska izložba bila je zamišljena kao proslava 400. godišnjice otkrića Amerike. Predsednik Grover Klivlend je pozvao mnoge ugledne goste i krunisane glave. Od maja do oktobra 1893. godine čuvenu izložbu u Čikagu videlo je oko 25 miliona Amerikanaca i njihovih gostiju, što je tada bila trećina stanovništva SAD.

Strah od struje

Američki predsednik Grover Klivlend se saglasio i da lično, svojom rukom, okrene zlatni prekidač kojim će pustiti struju i svetlošću preplaviti grad sutrašnjice na Svetskom sajmu u Čikagu. Time je, smatralo se, pokazao veliku hrabrost. Naime, struja je uvedena u Belu kuću kao zvaničnu rezidenciju američkih predsednika 1891, ali do tada nijednom predsedniku nije bilo dozvoljeno ni da dotakne prekidač, zbog straha od struje.

Najviše sveta tiskalo se prema salama u kojima je pokazivao eksperimente čuveni Nikola Tesla. U fraku, s belom kravatom, stajao je među magičnim napravama visokofrekventne tehnike, pokazujući nizove električnih čuda. Na jednom delu blistale su njegove električne cevi sa imenima naučnika poput Faradeja, Džula i Maksvela, a među njima i ime pesnika Jovana Jovanovića Zmaja, koje je i u Americi Tesla isticao s ljubavlju.
"Mnoštvo Teslinih mladih prijateljica stizalo je pod strogom pratnjom iz Njujorka", isticala je Margaret Čejni, biografkinja velikog naučnika.
Čikaški sajam i Teslini pronalasci bili su njegov potpuni trijumf. Imao je svega 37 godina. Teslin ugled i slava su rasli, a za to se postarao i elektroinženjer Tomas Komerford Martin, koji je napisao knjigu o Teslinim velikim otkrićima. Ali, učinio mu je još nešto više. Upoznao ga je i sprijateljio sa Robertom Adervudom Džonsonom, novinarom i pesnikom, kao i sa njegovom zanimljivom i lepom suprugom Katarinom. Gospođa Kejt Džonson je zajedno sa suprugom pretvorila njihov dom u stecište obrazovanog i uglednog sveta. Ona je veoma visoko cenila prijateljstvo s Teslom. Moglo bi se reći da je vrlo ljubomorno negovala to prijateljstvo duže od dve decenije, što nijednoj drugoj ženi nije pošlo za rukom. Na osnovu prepiske, nije teško zaključiti kako je ona istovremeno gajila i nežnu ljubav prema Tesli. Zanimljivo je, opet, da je za toliku njenu naklonost znao i njen muž i da ju je odobravao.

2024 © - Vesti online