Četvrtak 17.06.2010.
09:02
Vestionline

Partnerstvo Srba i Hrvata - motor Balkana

"Ova, ne tako nova ideja vodilja, obeležava proteklih meseci odnose dve najveće zemlje regiona. U ponedeljak je hrvatska parlamentarna delegacija posetila Beograd, prošle nedelje su ministri odbrane dve zemlje potpisali jedan vojni sporazum koji predviđa, između ostalih, saradnju vojnih industrija i zajednički nastup u trećim zemljama", podseća list.

Novo poglavlje u odnosima Srbije i Hrvatske: Boris Tadić i Ivo Josipović


"Predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, u protekla tri meseca sreli su se već četiri puta, i bili su jako prijateljski raspoloženi, demonstrirajući početak novih odnosa", konstatuje dnevnik.

Srbi sve više putuju za Hrvatsku


"Nerešeni problemi između Hrvatske i Srbije se sada sklanjaju u stranu, i umesto toga sve više srpskih turista provodi odmor u Hrvatskoj. Hrvatska, koja se kao jedina zemlja zapadnog Balkana nalazi na pragu EU, ponudila je Srbiji podršku u pripremi na sve više prepreke EU", zaključuje austrijski list.


"Predvodnica ovog oporavka nakon rata bili su ministarstvi unutrašnjih poslova. Najkasnije posle ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića 2003. bilo je jasno da organizovani kriminal može biti suzbijan samo tesnom regionalnom saradnjom policija. Đinđićeve ubice imale su delimično hrvatske pasoše i skrivali su se kod saučesnika u susednoj zemlji", ističe "Standard".


"Tek pre 10 dana su dvojica od njih uhapšena u Hrvatskoj. Na drugoj strani su u ubistvu hravstkog izdavača Ive Pukanića, oktobra 2008., bili umešani i srpski kriminalci, i susđenje se vodi paralelno u Zagrebu i Beogradu. Niti jedna zemlja zapadnog Balkana ne predviđa izručenje svojih državljana drugim zemljama", dodaje list.


"Dok podzemlje savršeno sarađuje i pronašlo utočište u susednim zemljama državnim vlastima su bile skrštene ruke. I to treba sada da se menja. Hrvatski premijer Jadranka Kosor je najavila promenu Ustava koji će omogućiti izručenje kriminalaca sa hrvatskim državljanstvom drugim zemljama", prenosi "Standard".

2024 © - Vesti online