Sreda 09.11.2016.
15:42
Vestionline, Tanjug

Jutarnji: Tramp nema mnogo vremena za slavlje

Reuters
Kako će svet izgledati pod Trampom?

Ni Balkan neće mimoići angažman Vašingtona, pogotovo kad su u pitanju BiH, Kosovo, Makedonija i Srbija, ista ona područja kojima se bavio nekadašnji predsednik Bil Klinton.

Novi američki čelnik, piše list, pozdraviće nakon Slovenije i Hrvatske još jednu članicu NATO-a s prostora bivše Jugoslavije - Crnu Goru.

Balkan još uvek proživljava tektonske poremećaje tranzicije i raspada Jugoslavije, piše Jutarnji i podseća da je još suprug Hilari Klinton, Bill, 90-ih je godina uključio SAD u ratove na tlu bivše Jugoslavije, ali se još otad vuku repovi. 

BiH je, tvrdi ovaj dnevnik, pred raspadom i nije funkcionalna država, a sve se više govori o mogućem "Dajtonu 2" pa će i taj vrući kesten pasti u ruke nove administracije, doduše u izmenjenim i puno komplikovanijim uslovima  nego 1995. kada su začetnici rata u BiH, bosanski Srbi, nagrađeni "državom u državi" - Republikom Srpskom.

Navodi i da sadašnje rukovodstvo RS stalno provocira mogućim izdvajanjem iz BiH.

"Srbija, pak, još uvek nastoji da sedi na dve stolice, između Rusije i EU, a postaje i faktor nesigurnosti na Balkanu jer, svojom (ne)voljom, prerasta u poligon za sigurnosnu destabilizaciju zemalja u okruženju, pogotovo nakon što se ustanovilo da se preko Srbije želelo srušiti legalno izabrana vlast u Crnoj Gori, skoroj novoj članici NATO-a", navodi "Jutarnji".

Potencijalno, ističe se, novo žarište za Belu kuću na Balkanu mogla bi postati politički nestabilna Makedonija oko koje SAD i Rusija podržavaju suparničke političke opcije.

Ovaj zagrebački dnevnik navodi da trenutno gori na Bliskom istoku, u američkom dvorištu u susednoj Južnoj Americi može doći do komplikacija u Venecueli, a ništa bolja situacija nije ni u Južnokineskom moru gde se nadmeću Japan i Kina. 

Novog stanara Bele kuće dočekuju i tinjajući sukob u Ukrajini te povećanje napetosti između NATO-a i Rusije. 

2024 © - Vesti online