Četvrtak 17.06.2010.
08:35
Srna

RS da tuži S. Arabiju zbog zločina nad Srbima

Trifunović je za ''Fokus'' rekao da je nekoliko hiljada islamskih svetih ratnika iz Saudijske Arabije na poziv Al kaide 90-tih došlo u BiH kako bi se borilo protiv hrišćana osnovavši odred ’’El mudžahedin’’ , a nesebičnu pomoć njihovoj borbi dala je i zvanična vlast Saudijske Arabije.

Trifunović navodi da je najbolji primjer pomoći vlasti Saudijske Arabije takozvana humanitarna organizacija "Visoki saudijski komitet za pomoć BiH", preko čijeg računa su se slivali milioni i milioni dolara korišćenih za nabavku oružja, municije i druge vojne opreme, ali i dolazak drugih svetih ratnika, rekao je on.

''Neko mora da odgovara za to'', dodao je Trifunović.

On ističe da je i današnji poglavar Islamske verske zajednice u BiH Mustafa Cerić još u jesen 1992. godine prilikom posete Rijadu obezbedio znatnu finansijsku pomoć za borbu muslimana u BiH protiv nevernika, ali da je posebno izdašan bio saudijski kraljevski dvor.

Šeik Mahmud Abu Abdul Aziz poznat kao Barbarosa ili Riđobradi, jedan od najokorelijih sledbenika Osame bin Ladena, u jesen 1992. godine u selu Mehurići kod Travnika postavio je temelje jedne od najkrvoločnijih vojnih formacija Armije BiH, i on se, sudeći prema obaveštajnim podacima, danas nalazi u jednom saudijskom zatvoru, rekao je Trufunović.

"Ne vidim razlog zbog kog BiH ne bi tražila njegovo izručenje ili krivično gonjenje'', istakao je Trifunović i dodao da se u saudijskom zatvoru već godinama nalazi još jedan Bin Ladenov bliski saradnik Kaled Odeh Muhamed al-Harbi, koji je u BiH ratovao pod imenom Abu Sulejman al-Meki, a bio je i jedan od glavnih ideologa "El mudžahedina".

''U presudama protiv bivšeg načelnika Glavnog štaba Armije BiH Rasima Delića, komandanta Trećeg korpusa Envera Hadžihasanovića i komandanta 7. muslimanske brigade Amira Kubure, Haški tribunal je nedvosmisleno utvrdio odgovornost mudžahedina za zločine počinjene nad Srbima i Hrvatima. Ako su odgovorni za te zločine danas van BiH, onda nadležnim vlastima RS ne preostaje ništa drugo nego da na odgovornost pozovu one koji su te zločince poslali u BiH, a posle im pružili sigurno utočište'', rekao je Trifunović.

2024 © - Vesti online