Sreda 09.11.2016.
10:05
B92

Svetske berze u padu: Samo rublja ojačala

Reuters
Berza u padu

Vrednost kineske valute opala je za više od tri odsto u odnosu na američki dolar kao posledica rezultata američkih izbora. Iz istih razloga i meksički pezos je opao za oko osam odsto.

Juan je na vrednosti 101,94 prema dolaru, dok se valuta južnog suseda SAD našla na najnižoj vrednosti u poslednjih 10 godina.

Pad od 13 odsto gurnuo je pezos ispod 20 za jedan dolar, u paničnoj rasprodaji. 

To bi moglo da natera vlasti Meksika da podigne kamatne stope kako bi stabilozovali valutu u situaciji kada postoji mogućnost da Tramp ispuni predizborna obećanja i zaista podigne zid prema Meksiku i poremeti trgovinu dve zemlje.

A u Rusiji akcije rastu

Akcije na Moskovskoj berzi su porasle na vest o pobedi republikanskog kandidata Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD.

Ruski indeks RTS, denominovan u dolarima, skočio je jutros za 1,2 odsto, dok je indeks Micex, denominovan u rubljama, ojačao za 1,0 odsto.

Ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev je, međutim, upozorio da bi, kratkoročno gledano, moglo doći do kolebanja u kursu rublje, ali da će, dugoročno gledano, rublja ojačati, izvestila je ruska novinska agencija Interfaks. 

On je, takođe, rekao da će Rusija učiniti sve što je u njenoj moći kako bi obnovila trgovinske i ekonomske odnose sa SAD, prenosi agencija Rojters, pozivajući se na ruske medije.

2024 © - Vesti online