Utorak 08.11.2016.
20:48
Tanjug

Potop i u Crnoj Gori: Bujice ugrozile Berane, Rožaje, Kolašin...

youtube.com/CdM Portal
Voda samo nadire: Bujice u Rožajama

U Beranama se izlila reka Bistrica celom dužinom do reke Lim, a poplavljeno je preko 100 domaćinstava u Lušcu sa desne strane puta, delu donjih Pešaca, Budimlji, izbegličkom naselju Riversajd i naselju Talum.

U ovim, mahom izbegličkim naseljima, nalazi se preko 600 dece, bolesnih i starih ljudi, navodi se u saopštenju Opštinskog štaba za upravljanje u vanrednim situacijama.

Sva raspoloživa mehanizacija Opštine Berane i privatnih preduzetnika je na terenu, a ukoliko se nastavi ovakav trend padavina u ovoj opštini nastavi biće neophodna i pomoć države, jer ta lokalna zajednica ne raspolaže mehanizacijom i smeštajnim kapacitetima za izbeglice i domicilno stanovništvo.

Prema poslednjim informacijama uže gradsko jezgro trenutno nije ugroženo, navodi se u saopštenju Opštinskog štaba za upravljanje u vanrednim situacijama.

Na magistralnom putu Berane-Lubnice, usled nevremena i velikih količina padavina, reka Bistrica je oštetila magistralu i preti mostu. Predsednik opštine Berane Dragoslav Šćekić kazao je da je situacija u u tom mestu složena i da je gotovo nemoguće zaustaviti vodenu bujicu.

U Rožajama je mirno, ali je ugroženo oko 100 domaćinstava, preneo je portal CdM.

Jedno domaćinstvo sa tog područja je evakuisano, saopštio je komandir Službe zaštite i spašavanja, Nuradin Agović, i poručio da je trenutno stanje mirno.

- Trenutno stanje se poboljšalo, padavine su prestale, a vodostaj reka koje su bila nabujale je u opadanju. Sinoć oko dva sata je predsednik Opštine aktivirao krizni štab, izašli smo na teren i snimili ugrožena mesta - kazao je Agović agenciji MINA.

Situacija u Kolašinu je alarmantna. Kritično je u naselju Lug pored reke Svinjače gde živi 500 ljudi.

S druge strane, obala Tara je stabilna, osim u Mojkovcu, gde u naselju Ambarine postoji opasnost od izlivanje te reke. Na teritoriji Glavnog grada trenutno nema lokacija koje su kritične, pa Služba zaštite zbog poplava ne mora da interveniše jer, kažu, poziva građana nema.

2019 © - Vesti online