Sreda 09.11.2016.
01:11
Vestionline

Novi sunovrat Turske, vojni puč ipak "upropastio" Erdogana

Reuters
Erdogan ima razloga za zabrinutost

Ovaj sunovrat i strah dolazi posle neuspelog pokušaja vojnog puča 15. jula.

Prema kalendarski prilagođenim podacima, industrijska proizvodnja je u septembru pala za 3,1 odsto u odnosu na septembar prošle godine, saopštila je turska kancelarija za statistiku (Turkstat), a prenosi agencija Frans pres. 

Prema desezoniranim i kalendarski prilagođenim podacima, proizvodnja je u septembru pala za 3,8 odsto u odnosu na avgust i za 4,1 odsto u odnosu na septembar prošle godine. 

- Jasno je da je neuspeli pokušaj vojnog puča od 15. jula imao ozbiljan uticaj na proizvodnju - izjavio je glavni ekonomista brokerske kuće BGC Partners u Istanbulu, Ozgur Altug. 

Kako je dodao, privredni rast Turske bi u trećem tromesečju mogao "ući u negativnu teritoriju", dok vlada predviđa znake oporavka u četvrtom tromesečju. 

Analitičari, pak, smatraju da je septembarski pad proizvodnje delimično posledica rasta iz avgusta, kada je industrijska proizvodnja porasla za 8,8 odsto na mesečnom nivou, jer su radnici "pojurili" da nadoknade izgubljeno vreme u periodu posle puča. 

Zabrinutost povodom stanja turske ekonomije je takođe izvršila pritisak na tursku liru, koja je proteklog meseca izgubila čak 4,3 odsto vrednosti prema dolaru. Lira je nastavila da gubi na vrednosti, "skliznuvši" za 0,4 odsto prema dolaru, na 3,18 lira za dolar.

2024 © - Vesti online