Utorak 08.11.2016.
16:57
Tanjug

Kiša donela probleme, Srbija ponovo pod vodom

Tanjug
Ponovo isti prizori u Srbijia: Prijepolje pod vodom

Rahman Fekić iz Kriznog štaba opštine Tutin rekao je da je u njegovoj opštini u toku poslepodnevnih sati došlo do stagniranja i povlačenja vode u rečnom koritu, tako da je ocenio trenutno stanje kao stabilno i dodao da su članovi kriznog štaba i dalje u pripravnosti sa svom mehanizacijom potrebnom za reagovanje u vanrednim situacijama.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Prijepolju Goran Posrkača rekao je da je, posle obilnih padavina u slivu reke Lim, došlo do značajnog povećanja vodostaja na teritoriji opštine Prijepolje.

Rekao je i da je, nakon sagledavanja situacije, održan sastanak Štaba za vanredne situacije, na kome su doneti zaključči kako bi se prevazišli problemi koji mogu nastati izlivanjem reke Lim.

- JKP "Lim" iz Prijepolja obezbeđuje punjenje vreća sa peskom i distribucija tih vreća već je krenula ka potencijalno ugroženim područjima. Prvi kamion otišao je u Brodarevo, gde se Lim značajno izlio i ugrozio nekoliko porodičnih kuća - rekao je Posrkača.

On je istakao da su vatrogasci-spasioci u Prijepolju već u ranim jutarnjim satima obišli sve potencijalne lokacije na kojima može doći do izlivanja, a to su, kako je naveo, pre svega, MZ Brodarevo, Župa, Ivanje, Rajišnjevo, Kamenogorsko naselje, Šarampov i Zalog. 

Tanjug
 

Posrkača kaže da su vatrogasci upozorili stanovništvo o nadolasku veće količine vode i mogućnosti da dođe do izlivanja i dali uputstvo o postupanju u takvim situacijama.

Na teritoriji opštine Sjenica palo je 42 litra kiše po kvadratnom metru i određeni delovi grada su i dalje pod vodom.

- U proteklom periodu imali smo nagli vodostaj i određeni delovi grada od 14 do 18 sati su bili potopljeni - rekao je predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović. 

On je dodao da je nakon 18 sati vodostaj počeo da stagnira, te je u pojedinim delovima grada bilo moguće normalno funkcionisati.

- Međutim, još dva kvarta, takozvani Bukreš, Ulica 12. Decembra i naselje kod autobuske stanice još uvek su pod vodom. Oko 50-100 kuća bilo je zahvaćeno poplavnim talasom i poku[avamo da iybacimo vodu - kaže Mujović.

Kako je istakao, Sjenica je pretprela značajnu štetu, koju opština neće moći da sanira bez pomoći države. 

Dosta je, ističe, velika materijalna šteta koju njegova opština sama sigurno neće moći da sanira bez pomoći države.

2024 © - Vesti online