Sreda 09.11.2016.
00:30
Vestionline

Čiji je brži: Sovjetski i američki napušteni mlazni voz (VIDEO)

youtube/ArmedForcesUpdate
Voz na mlazni pogon M-497

Krajem šezdesetih godina prošlog veka sovjetski inženjeri radili su na razvoju voza na mlazni pogon čija bi brzina dostigla i do 360 km/h. Rezultat eksperimenta bio je voz koji je išao skoro 260 km/h na standardnim prugama.

Ovaj vagon sa motorom na mlazni pogon izgrađen je 1970. godine, ali ono što je ovaj koncept učinilo nepraktičnim je velika potrošnja goriva. Zbog toga je ovaj vagon gurnut sa koloseka i ostavljen da trune.

Tokom hladnog rata, SAD i Sovjetski Savez takmičili su se na skoro svim poljima, pa i na polju mlaznih vozova.

Prvi vozovi na mlazni pogon su proizvedeni u SAD od strane inženjera Centralne železnice u Njujorku, Dona Vecela.

Njemu je dat zadatak 1960-ih godina da pokuša da učini vozove bezbednijim, jeftinijim i bržim. Njegovo rešenje je bilo: postaviti dva mlazna motora na krov lokomotive i videti šta će da se desi. Ono što se desilo je to da je Vecel napravio prvi voz na mlazni pogon, koji i danas važi za najbržu lokomotivu u Americi.

M-497 Crnu bubu je Vecel napravio 1966. godine. Sastavljen je od postojećeg vagona, samo sa dodatnim, unapređenim izgledom i sa parom polovnih General Electric J47-19 mlaznih motora.

Motori su kupljeni od vazduhoplovstva SAD, za 5.000 dolara po motoru, a tokom testiranja je navodno dostigao brzinu od 295 km/h.

2024 © - Vesti online