Utorak 08.11.2016.
13:21
Vestionline, Tanjug

Mogerini upozorila Turke: Morate da razgovarate sa opozicijom

Reuters
Mevlut Čavušoglu optužuje članice EU da podržavaju kurdsku ekstremističku organizaciju

Kako se podseća u saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, EU i njene države članice osudile su neuspeli pokušaj vojnog puča u Turskoj 15. jula, prenosi Rojters.

"Iako prepoznaju potrebu Turske da preduzme odgovarajuću akciju, pozivaju Tursku da zaštiti parlamentarnu demokratiju, uključujući poštovanje ljudskih prava, vladavinu prava, osnovne slobode i pravo svih na pravično suđenje, u skladu sa svojom posvećenošću kao zemlje kandidata (za članstvo u EU)", navodi se u saopštenju.

U tom pogledu, kako se dodaje, EU i njene države članice nastaviće da prate i vrše procenu situacije veoma pažljivo i spremne su za nastavak političkog dijaloga sa Turskom na svim nivoima, u utvrđenom okviru.

Turska je juče protestvovala kod izaslanika EU u Ankari zbog kritika o čistkama nakon neuspelog pokušaja državnog udara 15. jul.

Prethodnih dana EU je kritikovala Tursku zbog hapšenja političara iz najveće prokurdske stranke - Narodne demokratske partije.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je nedavno optužio države članice EU da podržavaju kurdsku ekstremističku organizaciju Radničku partiju Kurdistana (PKK) ocenivši da je nedopustivo što je EU izrazila zabrinutost zbog hapšenja lidera i poslanika prokurdske Narodne demokratske partije (NDP).

- Nećemo prihvatiti lekcije od njih o vladavini prava - poručio je tada Čavušoglu.

2024 © - Vesti online