Sreda 16.06.2010.
23:13
Tanjug

SAD: Primoraćemo Kineze na akciju

"Posle sedam godina pritisaka na zvanični Peking da izvrši reformu valutne politike, američko strpljenje je isteklo", rekao je taj kongresmen iz redova Demokratske stranke na sastanku Odbora na temu trgovinske i industrijske politike Kine, preneo je Rojters.


Danas je vrednost juana komentarisao i vodeći ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda Olivije Blanšar, koji je izjavio da je u interesu Kine da revalvira juan i da bi, sa tačke gledišta ostatka sveta, to trebalo da se desi što pre.


"Pojedini sektori u Kini su pregrejani i radnici zahtevaju veće plate", rekao je Blanšar u intervjuu za finski poslovni list "Kaupalehti".


"Ne znam kada, ni za koliko će juan biti revalviran, ali verujem da je to u kineskom interesu. Za ostatak sveta je od značaja da se to desi što je pre moguće", ukazao je on.


Vašington već odavno tvrdi da je vrednost juana namerno potcenjena, kako bi se pomoglo kineskom izvozu, a to kao rezultat ima ogroman trgovinski deficit SAD u razmeni sa najmnogoljudnijom zemljom sveta. Stav je američkih ekonomista da Kina mora da radi na povećanju domaće tražnje, umesto da se oslanja isključivo na izvoz kao pokretač privrednog rasta.

2024 © - Vesti online