Utorak 08.11.2016.
10:28
Vestionline

"Laž je da Moskva želi da pogorša sukob u Ukrajini"

Reuters
Neophodna puna primena minskog sporazuma

- Danas je potrebno uložiti velike napore da se uspostavi poverenje u Evropi, koje je ozbiljno ugroženo kao posledica unutrašnje ukrajinske krize. Svi se slažemo da je najvažnija hitna i puna implementacija Minskog sporazuma - rekao je Lavrov.

- Rusija je zainteresovana za rešavanje konflikta na svojim granicama više od bilo koga drugog, uprkos činjenici da povremeno čujete izjave da mi navodno želimo da veštački zatežemo taj sukob i zauvek da ga zadržimo u zamrznutom stanju - istakao je Lavrov u svom obraćanju na međunarodnom seminaru "Potsdamski susreti" u organizaciji ruskog Saveta za spoljne poslove u Moskvi.

Ruski ministar je rekao da je neophodno da se ujedine napori i potencijali svih država kako bi se Evropi obezbedilo mesto koje joj pripada u modernom sistemu svetskog poretka.

- Mi dosledno verujemo da bez ujedinjenih potencijala svih država i obezbeđivanja dostojnog mesta Evropi, uključujući i Evropsku uniju, u novom policentričnom sistemu svetskog poretka, on verovatno neće uspeti - rekao je Lavrov.

On je dodao da "u savremenom međusobno povezanom svetu više nije moguće stvaranje pojedinačnih ostrva bezbednosti i da se zajednički problemi, u šta se svakodnevno uveravamo, mogu rešiti samo zajednički“.

- Istorija je više puta pokazivala da su pokušaji da se Rusija izoluje uvek dovodili do ozbiljnih posledica za čitav kontinent, dok je aktivno uključivanje zemlje u svoje poslove bilo praćeno dugim periodima stabilnosti - dodao je ministar.
 

2024 © - Vesti online