Utorak 08.11.2016.
09:41
Tanjug, Vestionline

"Tu je i Trampov tajni glasač"

Reuters
Vuk Jeremić: Ko god pobedi na izborima, biće slab predsednik

Međutim, ako osvoji Floridu i Severnu Karolinu, sačekajte još sat vremena za Ohajo, možda on postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, ocenili su učesnici diskusionog foruma "Klinton vs Tramp - predsednički izbori u SAD".

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić rekao je, posle razgovora sa prijateljem iz američkog etablišmenta, da je zaključak da ko god pobedi, posle ovako prljave kampanje i podela u društvu, biće slab predsednik.

- Imaće sužen manevarski prostor da predstavlja zemlju i u međunarodnim i u ekonomskim okolnostima. Biće slab predsednik, ko god da pobedi - rekao je Jeremić.

On je objasnio da je matematika za pobedu Trampa malo komplikovanija i da bi dobio neophodnih 270 od 538 elektorskih glasova potrebno je da dobije Floridu, Ohajo i Severnu Karolinu.

Jeremić je ocenio i i da istraživanja javnog mnenja nisu uvek tačna, navodeći kao primer prošle izbore kada je 20 anketa govorilo da će Mit Romni dobiti Floridu, a samo sedam da će glasovi te države pripasti Baraku Obami, koji je na kraju i pobedio na Floridi.

- Tu je tajni Trampov glasač - rekao je Jeremić, navodeći da posebno takvih ima na Volstritu, koji ne govore, ali bi glasali za Trampa.

Govoreći o odnosu prema Srbiji posle predsedničkih izbora, Jeremić je rekao da se odnos neće promeniti jer Srbija nije visoko na listi prioriteta američke spoljne politike.

- Ukoliko pobedi Hilari Klinton, to će biti nastavak politike Obamine administracije prema Balkanu i službenici koji se bave nama će tako i nastaviti - rekao je Jeremić.

- Ukoliko pobedi Tramp to će biti takav efekat šoka, kao što se desilo sa referendumom o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, da američka administracija neće stići da se bavi nama i opet će oni službenici nastaviti politiku koju je vodila prethodna administracija - objasnio je Jeremić.
 

2024 © - Vesti online