Utorak 08.11.2016.
00:11
Vestionline

Udružile se Ukrajina i Moldavija, proteruju ruske trupe iz Pridnjestrovlja!

Youtube/Dmitri G
Vojna parada ruskih tenkova u Pridnjestrovlju (Foto: Arhiva)

Kako je rekao Šalaru, oružje koje se nalazi u vojnim skladištima u Kobasni predstavlja veliku opasnost kako za stanovnike Moldavije, tako i za Ukrajince. Stoga će do kraja godine biti razrađen plan za odvoženje naoružanja i povlačenje Operativne grupe ruske vojske u Pridnjestrovlju (OGRVP) sa te teritorije.

- Moldavski vojni resor zvanično je obavešten da je ukrajinska strana spremna da pripremi specijalni koridor za povlačenje ruske vojske i naoružanja - naglasio je ministar.

Po rečima ministra Anatola Šalarua strane su se dogovorile da se vojni eskperti dveju zemalja sastanu kako bi razmotrili vojno-tehnička pitanja, povlačenje konvoja iz Moldavije, mapu kretanja do ulaska u Ukrajinu, kao i dalje maršrute po ukrajinskoj teritoriji.

Prema njegovim rečima, strane žele da se ta misija odvija pod okriljem OEBS-a i UN. 

- Planiramo da se obratimo međunarodnim organizacijama kako bi one izvršile uticaj na rukovodstvo RF i doprinele započinjanju pomenutog procesa evakuacije - dodao je Šalaru.

Pridnjestrovlje, u kome 60 odsto ukupnog broja stanovnika čine Rusi i Ukrajinci, izašlo je iz sastava Moldavije pre raspada SSSR strahujući od pripajanja Rumuniji. Posle neuspelog vojnog pokušaja moldavskih vlasti da reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje se ne nalazi pod kontrolom Kišinjeva. OGRVP dejstvuju u Pridnjestrovlju od 1995. godine.

2024 © - Vesti online