Sreda 16.06.2010.
18:05
Tanjug

Mikročip za duži život

Uz ovaj mali uređaj čovek bi mogao preventivno da deluje na svoje zdravlje i tako produži svoj život čak na 120 godina.


Ugrađen ispod kože, mikročip bi u kontinuitetu pratio zdravstveno stanje nosioca i slao signale naučnom centru u kome bi lekari proučavali situaciju, obaveštavali i lečili pacijenta bez obzira gde se on nalazio.


Jedan takav centar biće uskoro otvoren u blizini Verone, na severu Italije.


Projekat, nazvan "Quo Vadis", vredan je 12 milion evra i predviđa izgradnju istraživačkog centra koji će se prostirati na 550.000 kvadratnih metara.


"Naš cilj je da prosečni životni vek produžimo na 120 godina", kazao je inicijator centra, italijanski sveštenik Luiđi Verze, navodeći da su u realizaciji projekta konsultovani svi najveći svetski stručnjaci.


U istraživačkom centru "Quo Vadis" naučnici će na osnovu genomike moći da predvide sve patologije s kojima se jedna osoba može suočiti u toku života.


"Svima koji budu želeli da se njihovo zdravstveno stanje prati iz centra biće postavljen mikročip ispod kože. Na pojavu i najmanje anomalije, na primer prve kancerogene ćelije, pacijent će biti obavešten bez obzira gde se u tom trenutku nalazio", objasnio je Verze, prenela je agencija Ansa.

2024 © - Vesti online