Utorak 08.11.2016.
04:10
D. Dekić - Vesti

Opozicija je već razbijena

Tanjug
Razjedinjeni i slabi opozicionari

Sled događanja ne uliva preteranu nadu da će uspeti da dođu do "pravog", iako je većina za zajedničkog kandidata, ali samo na rečima. Osim nepozvanih Liberalno-demokratske partije i Demokratske stranke Srbije na dogovor nisu došli ni oni sa pozivnicama, pokreti Dosta je bilo i Dveri. Drugi su, poput čelnika demokrata Dragana Šutanovca, uoči sastanka najavili sopstvenu kandidaturu, pa je enigma i kako će prevazići ne samo lične animozitete, već i sujete i podržati vanstranačke ličnosti bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića i zaštitnika građana Sašu Jankovića.

- Iluzorno je i nelogično da se komplet opozicija nađe na jednom mestu, obzirom na večiti kompleks srpske samovlasti - kaže analitičar Duško Radosavljević za "Vesti", uz ocenu da su razlike u tom taboru veće nego one između dela opozicije i vlasti, pa bi neke desne partije pre mogle da podrže lidera radikala Vojislava Šešelja nego opozicionog kandidata.

Izdrobljena opozicija, prema rečima Nikole Tanasića iz Nove srpske političke misli, nije sposobna da iznedri jednog kandidata, pa bi Srbija trebalo da dobije prvo opoziciju da bi ona uopšte razmišljala o svom kandidatu.

Nikolić je rizik

- Ako hoće pobedu, Vučić bi morao da se kandiduje. Ukoliko bi opet ubacio Nikolića u trku, rizikovao bi da deo naprednjaka da glasove Šešešlju. S druge strane Janković ne bi smeo da osniva partije, jer bi okrenuo opoziciju protiv sebe - kaže Radosavljević.

2024 © - Vesti online