Utorak 08.11.2016.
01:10
Z. Mirković - J. Arsenović

Ustaštvo dozvoljeno u Austriji!

Tanjug/AP
"Za dom spremni" na barjaku

Da podsetimo, u Blajburgu predstavnici hrvatske države i poklonici kolaboracionističkih formacija obeležavaju događaje iz maja 1945. kada su jedinice Jugoslovenske armije streljale ustaše i domobrane i vratili u FNRJ deo civila, kolaboracionista koji su se povlačili s nacistima.
Glavni cilj DOeW je borba protiv veličanja nacističke prošlosti, a u prijava je istaknuto da se na obeležavanju godišnjice okupljaju i pristalice ustaša koji su tokom Drugog svetskog rata bili borci za NDH, vazala nacističke Nemačke.

DOeW je u prijavi čak razjasnio razliku između ustaškog i simbola savremene Hrvatske, navodeći da amblem NDH počinje s belim kvadratom na šahovnici.Ustaški simboli, kako je naveo DoeW, u Blajburgu se nose s ponosom, a pevaju se i ustaške pesme. Pri tom je navedeno da su obe pojave čak i u Hrvatskoj zabranjene.

U prijavi se navodi da je svima pristupačan taj simbol prošlosti, koji treba da potpada pod Zakon o zabrani veličanja nacističkih simbola. Takođe austrijska organizacija podseća da na koncentracioni logor NDH Jasenovac. Da podsetimo, reč je o oko 580.000 žrtava. Takođe da je to jedini logor kojim nisu upravljali Nemci ili Austrijanci.

Opštinske vlasti u Felkermarktu odbacile su tu prijavu pozivajući se na pravno mišljenje Pokrajinske službe za zaštitu ustavnosti Koruške i navele da korišćenje "starog, istorijskog grba, šahovnice koja počinje belim kvadratom, po austrijskom zakonu nema nikakvu vezu sa zabranjenim simbolima".

- Nošenje ustaških uniformi ili delova znakova, odnosno simbola istih formacija nije zabranjeno u Austriji. Pogledajte paragraf jedan zakona o Zabrani uniformi", navodi se u obrazloženju opštinskih vlasti.

Ukrajinski nacisti nepoželjni

Opštinske vlasti u Štajerskoj reagovale su na prijavu DOeW u vezi sa spomenikom na dva mesta u Feldbahu, na kojima se nalazi grb 14. SS divizije Galicija, sastavljene od ukrajinskih nacista koji su se 1945. borili i u Jugoslaviji.

Tamošnje vlasti su prekrile spomenik krajem prošlog meseca i istakle da tako mora ostati do pronalaženja rešenja. Vlasti su istakle da se razmišlja o postavljanju tabli s objašnjenjem, ali i potpunom uklanjanju spomen-obeležja ukrajinskim esesovcima

IVAN KOSTIĆ, PREDSEDNIK ODBORA ZA DIJASPORU I SRBE U REGIONU
Zar opet Putin da nas brani?

A. Čukić
Muk iz Srbije: Ivan Kostić

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić kaže da bi država Srbija morala da reaguje povodom odbijanja da se zabrani korišćenje nacističkih simbola u Blajburgu. On ukazuje da je za državu koja se protivi relativizaciji ustaških i nacističkih simbola, a pod kojima je na stotine hiljada ljudi stradalo, aposlutno neprihvatljivo da se tim simbolima daje legitimitet.

- Tu mislim pre svega na Ministarstvo spoljnih poslova. Zbog inertnosti naše države, dolazimo u apsurdnu situaciju da je pre neki dan predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin reagovao povodom ugrožavanja prava srpskog deteta koje je seksualno zlostavljao migrant, a koji je oslobođen jer nije znao srpski jezik i nije mogao da razume da se dečak protivi, dok je izostala reakcija naše države - kaže Kostić.

On dodaje da Ministarstvo spoljnih poslova slabo reaguje i na probleme Srba u okruženju.

Podseća na to da kada je nedavno u službenoj poseti Srbiji boravio premijer Slovenije Miro Cerar, a srpski premijer Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić su izjavljivali da između Srbije i Slovenije nema spornih pitanja i da bilateralni odnosi nikada nisu bili bolji.

- A Srbi u Sloveniji nemaju ni status nacionalne manjine! To je, nažalost, kontinuitet koji traje, od susreta sa albanskim premijerom Ramom, pa sada i sa zvaničnicima Slovenije. Vlada bi morala mnogo više da se interesuje i zapita o položaju Srba u regionu, koji je daleko od dobrog i prihvatljivog - komentariše Kostić.

On navodi i malo poznati slučaj da Srbi u Makedoniji, na primer, nemaju pravo na informisanje u okviru tamošnjih državnih organa.

Bez koristi od Brisela
- Na svakoj godišnjici komemoracije u Blajburgu prisustvuju premijer ili predsednik Hrvatske koji, kako kažu, na taj način iskazuju poštovanje za ustaške žrtve koje su tu stradale. Ako to rade čelnici države članice EU, postavlja se pitanje da li Brisel nereagovanjem zapravo odobrava i rehabilituje ustaški režim - iznosi dilemu Kostić.

2024 © - Vesti online