Ponedeljak 07.11.2016.
13:15
Tanjug, Vestionline

Evo zbog čega su Bosanci pustili čoveka koga Srbija traži zbog Vučića

Tanjug
Nije pisalo u obrazloženju srpskog zahteva (Foto: Ilustracija)

Mektić je objasnio da je Jošilo uhapšen na zahtev Srbije, koja ga tereti za udruživanja radi vršenja krivičnih dela i nelegalnog i nezakonitog posedovanja oružja.

- U zahtevu koji smo dobili od Srbije on (Jošil) se ne dovodi u vezu ni sa oružjem pronađenim u Jajincima u blizini porodične kuće premijera Aleksandra Vučića, ni sa oružjem pronađenim u garaži na Novom Beogradu. Bar to u zahtevu nije navedeno. Da jeste, postupanje bi bilo drugačije - precizirao je Mektić.

Prema njegovim rečima, BiH i Srbija imaju bilateralni sporazum koji dozvoljava izručenje svojih državljana, ako za to postoji opravdani interes.

Jošil je u Sudu BiH, kaže Mektić, saslušan na okolnosti koje su navedene u Interpolovoj poternici Srbije, a nakon toga on je pušten na slobodu.

- Da je Srbija poslala šire obrazloženje i da je zatražila njegovo izručenje po osnovu tog bilaterlnog sporazuma, te da je ponudila dokaze, u tom slučaju bi bilo ozbiljnih razgovora za ekstradiciju uhapšenog - naveo je Mektić.

Inače, Jošil je rođeni Sarajlija, a nastanjen je u Banjaluci.

Federalni i banjalučki mediji objavili su ranije danas da je u Banjaluci uhapšena jedna osoba koja bi, kako je navedeno, mogla da ima veze sa oružjem pronađenim u blizini porodične kuće srpskog premijera Aleksandra Vučića u Jajincima, odnosno u garaži na Novom Beogradu.

Najpre je, naime, sarajevski portal Klix.ba objavio da je uhapšena osoba koja bi mogla biti dovedena u vezu sa oružjem pronađenim u Jajincima, a potom je RTRS, pozivajući se na nezvanična saznanja, javila da je reč o Jovanu Jošilu i da bi on mogao imati veze sa oružjem pronađenim u garaži na Novom Beogradu.

2024 © - Vesti online