Ponedeljak 07.11.2016.
08:39
Alo.rs

Vučić se nalazi na meti BIA?

Tanjug
I njega prisluškuju: Aleksandar Vučić

Najzanimljivije od svega jeste to da se radi o istim ljudima koji su to radili do maja 2012, do kada je Srpska napredna stranka bila u opoziciji, što daje za pravo svima koji tvrde da je posle pronalaženja oružja pripremljenog za likvidaciju premijera i članova njegove porodice u Jajincima i Novom Beogradu neophodno napraviti veliku čistku među bezbednjacima.

- Postoje vrlo kredibilne informacije da su neki funkcioneri Bezbednosno-informativne agencije neovlašćeno i bez dozvole suda prisluškivali veliki broj građana i državnih funkcionera, a među njima i pojedine ministre, čak i samog premijera Vučića. Upravo BIA ima najsavremeniju opremu za prisluškivanje koja omogućava takozvanu zatvorenu kontrolu, kada samo onaj ko je naredio prisluškivanje zna za tu operaciju. Najsavremeniju tehniku, koju po potrebi koriste i druge službe, iskoristili su pojedini funkcioneri BIA kako bi pratili Vučića, ali i svakog koga su želeli - kaže izvor lista "Alo!".

On dodaje da prisluškivanje vrlo često nije imalo veze sa politikom, već je mnogim ljudima upadano u komunikacije za račun stranih službi ili kako bi kasnije mogli da budu ucenjivani.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da je "skandalozno u jedno demokratskoj zemlji uopšte komentarisati da se Vladina bezbednosna agencija usudila da svoje tehničko-operativne mogućnosti koristi kako bi prisluškivala predsednika Vlade".

- Postavlja se pitanje ko je mogao, sa kojom namerom i kakvim opravdanjem, da tehničkom odeljenju BIA da nalog za primenu operativno-tehničkih ofanzivnih mera prema prvom čoveku Vlade Srbije. To ne može da predstavlja samo propust u radu Službe, već predstavlja zloupotrebu mogućnosti službe i ozbiljno krivično delo. Ovo ne bi bilo prvi put da javnost komentariše eventualne zloupotrebe naše bezbednosne agencije. Već je postojao alarm pre nekoliko godina da su Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić neovlašćeno prisluškivani i praćena im je komunikacija. Nažalost, epilog tog incidenta nikad nismo dobili, pa ne čudi da se takve stvari ponavljaju - ističe Dragaš.

Dragaš je dodao i da, ako se utvrdi da je informacija tačna, a tehnički bez problema može da se otkrije, onda smena rukovodstva nije jedina obaveza premijera, već je obaveza policije i pravosudnog sistema Srbije da hitno procesuiraju odgovorne za takve postupke.

2024 © - Vesti online