Nedelja 06.11.2016.
10:42 >> 12:19h
Tanjug

Nastavljena ofanziva na Mosul: Civili otežavaju "čišćenje" grada od Islamske države

Reuters
Borba u naseljenim područjima izuzetno teška: Iračke snage sporo napreduju ka Mosulu

Kako prenosi RTS, dvadesetog dana akcije, iračke snage su oslobodile stratešku oblast Hamam El-Alil, južno od Mosula. AP navodi da se iračke specijalne snage suočavaju sa poteškoćama u čišćenju oblasti pod kontrolom ID na krajnjem istoku Mosula, gde su džihadisti podigli utvrđenja i bedeme u stambenim naseljima.

Kako ističe ta agencija, zbog prisustva civila u naseljenijim područjima u gradu, iračke snage neće moći da se mnogo oslone na vazdušne napade.

- Mnogo je civila i pokušavamo da ih zaštitimo. Ovo je jedna od najtežih bitki s kojima smo se do sada suočili - rekao je potpukovnik Muhanad al-Timimi.

Dok pojedini civili napuštaju zonu sukoba, pripadnici Islamske države uspevaju druge da zadrže kako bi ih upotrebili kao živi štit, čime iračkim komandantima na terenu otežavaju da dobiju odobrenje za vazdušne udare koalicije prevođene SAD.

Tokom prva tri dana vojne operacije za preuzimanje Mosula od Islamske države, koalicija je u proseku bacala jednu bombu na svakih osam minuta, navodi Sputnjik.

Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan rekao je da bi koalcija predvođena SAD, koja se bori protiv Islamske države, trebalo da počne borbu za Raku, bastion ID u Siriji, dok je u toku ofanziva na Mosul.

Le Drijan je za radio Evropa 1 ocenio da će bitka za Mosul biti duga i komplikovana jer je Islamska država sebe infiltrirala u lokalnu populaciju, preneo je Rojters.

Pomoć u oslobađanju Mosula iračkim snagama bezbednosti pruža koalicija, koju predvode SAD, Narodne mobilizacione snage (PMF) i kurdski borci.

Iračke snage su ušle na krajnji istok grada u utorak, a u petak su nastavili da napreduju ka Mosulu, ali su se do sada pomerili samo jedan kilometar ka gradu. Na istočnom frontu u tom gradu, iračke snage nalaze se na oko 20 kilometara od centra.

2024 © - Vesti online