Nedelja 06.11.2016.
08:34
Tanjug

Srbija će, na kraju, morati da uvede sankcije Rusiji?

Tanjug
Srbija može da ima prijateljska veze sa Rusijom, ali mora da sledi spoljnu politiku EU: Aksel Ditman

Upitan da li će Srbija na kraju evropskog puta morati da prizna nezavisnost Kosova, Ditman je rekao da je zajednički pregovarački okvir sasvim jasan - cilj je sveobuhvatna normalizaciija odnosa u obliku pravno obavezujućeg sporazuma.

- Pored toga, novih uslova nema - istakao je on u intervjuu za "Blic".

Nemačka, kaže Ditman, pruža podršku dijalogu Beograda i Prištine, ali pre svega pruža podršku reformama u Srbiji, naročito u okviru poglavlja 23.

Prema njegovim rečima, otvaranje poglavalja o vladavini prava je jedna od najvažnijih stvari koje je Srbija uradila u procesu pristupanja EU.

- Intenzitet reformi nije bio isti tokom prve polovine godine. Bila je izborna kampanja, pa izbori, pa formiranje vlade. Sada je važno da se one nastave velikim intenzitetom i mi tu želimo blisko da sarađujemo sa Vladom - napomenuo je Ditman.

Na pitanje šta je pokazao slučaj "Savamala", on je rekao da ti događaji otvaraju suštinska pitanja vladavine prava.

- Rasvetljavanje tih događaja, uključujući i rad nadležnih službi, veoma je važno. Državno tužilaštvo vodi istragu i mi to pomno pratimo - rekao je nemački ambasador.

On je podsetio da će Evropska komisija ovogodišnji izveštaj o napretku Srbije objaviti 9. novembra, pa će za odgovor na pitanje da li će se u njemu naći i slučaj "Savamala", morati da bude sačekan taj datum.

Upitan da li Berlinu smetaju veze Srbije i Rusije, Ditman je rekao da je činjenica da Beograd ima dobre odnose sa drugim zemljama, i da Nemačka nema problem s tim. On je podsetio da je Srbija donela stratešku odluku o članstvu u EU, i dodao da će, što se zemlja bude više integrisala, morati da se usaglašava sa zajedničkim stavovima EU.

- Što se dalje i snažnije integriše, Srbija mora sve više da preuzima zajedničke spoljnopolitičke stavove EU. Na kraju procesa i u trenutku pristupanja to mora u potpunosti da važi - istakao je Ditman.

Nemački ambasador je upitan i kako mu izgleda to što srpska javnost "danima bruji o bezbednosnoj krizi, nađenom oružju koje se dovodi u vezu čak i sa atentatom na premijera".

- Pratimo sva dešavanja na unutrašnjepolitičkoj sceni Srbije, ali ih ne komentarišemo. Čudim se ponekad medijskim izveštajima u stilu teorije zavere, npr. o navodnom mešanju zapadnih država. Realnost, kako je ja doživljavam izgleda drugačije: Srbija sledi svoj strateški cilj evropskih integracija, a zemlje članice EU je podržavaju u tome i SAD podržavaju evropski put Srbije - rekao je Ditman.

2024 © - Vesti online