Subota 05.11.2016.
08:22
Vestionline

Panika u Americi: Al Kaida sprema novi napad?

pixabay.com
Pretnje ozbiljno shvaćene: Amerika već jednom bila na udaru Al Kaide

Predstavnici njujorške policije izjavili su u petak da obaveštajne jedinice sarađuju sa FBI-jem u proceni verodostojnosti pretnje.

Zamenik komesara njujorške policije Stiven Dejvis je upozorio da informacije nisu dovoljno konkretne ali da se "svi obaveštajni izveštaji koji se tiču grada Njujorka uzimaju veoma ozbiljno", prenosi Glas Amerike.

Gradonačelnik Njujorka Bil De Blasio izjavio je da pretnja nije novost i da je obavešten o njoj pre nekoliko dana.

- Još procenjujemo koliko je pretnja kredibilna i još nismo sigurni da su informacije verodostojne - kazao je Blasio.

Vesti o pretnji pojavile su se četiri dana pre nego što Amerikanci izlaze na birališta, a obaveštajni zvaničnici upozoravaju da meta napada mogu da budu države Njujork, Virdžinija i Teksas.

Predstavnik Sekretarijata za unutrašnju bezbednost izjavio je da je agencija svesna moguće pretnje, ali nije želeo da navede više detalja.

- Kao što odavno govorimo, u ovakvom okruženju, nasilni, domaći ekstremisti mogu da udare bez mnogo najave. Naša strahovanja da nasilni ekstremisti mogu da budu inspirisani da izvrše napade unutar SAD se nisu umanjila - izjavio je taj zvaničnik za Glas Amerike.

FBI je saopštio da američke agencije za antiterorizam i čuvanje reda "ostaju budne i pripremljene da brane zemlju od napada".

Građanima Njujorka već je rečeno da očekuju snažno policijsko prisustvo narednih nekoliko dana budući da se pretnja poklapa sa nekoliko javnih događaja uključujuči njujorški maraton u nedelju i izbore u utorak.

2021 © - Vesti online