Subota 05.11.2016.
08:07
Tanjug, Vestionline

Ameri se spremaju za sajber rat: Hakeri Vojske SAD upali u ruske sisteme

pixabay.com
Amerikanci odavno optužuju Ruse za hakerske napade, sada su, izgleda, rešili da se revanširaju

Kako navodi ova TV mreža, na osnovu izjave neimenovanog visokog obaveštajnog zvaničnika i poverljivih dokumenata, hakeri su to učinili kako bi učinili ranjivim ruske sisteme i da bi omogućili akciju tajnog američkog sajber oružja ukoliko to bude potrebno.

NBC News navodi da su američki zvaničnici davno javno govorili da su Rusija, Kina i druge države sprovele akcije i ostavile skrivene malvere u ključnim sistemima američke infrastrukture na internetu, u svrhu pripremanja bojnog polja za sajber napade kojim bi mogli da "upale" ili "ugase" internet vezu u velikim gradovima.

Dodaje se da je sasvim sigurno da je Vašington uradio to isto.

- Dokumenti u koje je NBC imao uvid to potvrđuju, bar u slučaju Rusije. Američki zvaničnici i dalje nastavljaju da izražavaju zabrinutost da Rusija koristi svoje sajber kapacitete kako bi uticala na proces predstojećih predsedničkih izbora. Američki obaveštajci ne očekuju da Rusi upadnu u ključnu infrastrukturu, što bi mnogi shvatili kao ratni čin, ali veruju da su moguće akcije koje bi uključivale objavljivanje lažnih dokumenata i njihovo deljenje po društvenim mrežama kako bi se proširile dezinformacije - navodi NBC, prenosi B92.

2024 © - Vesti online