Petak 04.11.2016.
23:50
Vestionline, b92.net

Putin uručio Kusturici Orden prijateljstva

Tanjug/AP
Vladimir Putin uručio Orden prijateljstva Emiru Kusturici za doprinose razvoju odnosa sa Rusijom

Proslavljeni reditelj ističe da je to za njega velika nagrada, jer smatra da Putin unosi ravnotežu u svetsku politiku. 

- Poštovani Vladmire Vladimiroviču, prvi put kada smo se sreli ja uopšte nisam govorio ruski, drugi put sasvim malo. Sada vam se zahvaljujem na ovom ordenu i zahvaljujem vam se na pomoći koju ste ukazali projektu Andrićgrad. I to je to - rekao je. 

Orden prijateljstva, koji su ove godine, osim Kusturice, dobili i američka filantropkinja i direktor kineskog Velikog teatra, dodeljuje se strancima koji doprinose razvoju odnosa sa Rusijom. 

- I kao što je to jednom pravilno rekao naš drug Emir Kusturica, oni daju mogućnost da se čovek udalji od ograničenja i da oseti nezavisnost duha. Projekti ovog svetski poznatog reditelja otvaraju nove stranica za upozanavanje ruske kulture i klasične i savremene - izjavio je Putin. 

Uoči ceremonije Kusturica je rekao da bi voleo da snimi film u Rusiji. Kusturica je u Moskvi u trenutku kada je se zahteva provera i zabranjivanje još nezavršenog filma o ljubavnici Nikolaja 2, i kada je sa repertoara omskog pozorišta skinuta predstava Isus Hrist superstar jer su se neke pravoslavne grupe pobunile da im vređa religiozna osećanja. 

Na pitanje "B92" da to prokomentariše Kusturica je rekao da svuda ima cenzure. 

- Dakle postoje dve cenzure. Ovo o čemu vi govorite je državna cenzura ali postoji i druga koja eliminiše filmove na drugi način. Ne valja kultura da se zabranjuje, ali ja mislim da su tu zapadnjaci otišli dalje jer imaju taj perfidniji metod da film propadne pre nego što izađe - rekao je. 

Praznik Dan jedinstva, povodom koga je Putin dodeljivao Orden prijateljstva i medalju Puškina za promovisanje ruske kulture, slavi se od 2005. i uveden je kao zamena za Dan oktobarske revolucije.

2024 © - Vesti online