Petak 04.11.2016.
10:55
Vestionline

Ameri u strahu od ruskog mešanja u predsedničke izbore

Reuters
Obami nešto smrdi oko ruskog mešanja... (Foto: Arhiva)

"Između ostalog, Ministarstvo nacionalne bezbednosti tvrdi da u poslednje vreme Rusija 'skenira' državne baze podatka i sisteme glasanja", piše američki list.

"Nije jasno da li su oni pokušali da prodru u njih", kaže jedan od izvora.

"Američke obaveštajne službe ne smatraju da Rusija može putem sajber-napada da utiče na rezultate predsedničkih izbora u utorak, ali upozoravaju da bi Moskva mogla da pokuša da se umeša posle glasanja kako bi izazvala sumnje u istinitosti rezultata", smatra list.

Prema podacima "Vašington posta", Bela kuća ne želi da "Moskvi ostavi vremena da nanesu još veću direktnu štetu poslednjih dana kampanje". Osim toga, smatra list, Vašington veruje da će se posle izbora "smanjiti pretnja od strane Rusije".

Prema izjavama neimenovanih zvaničnika, američka administraciji "nerado pristaje na eskalaciju, koja bi mogla dovesti do ozbiljnih posledica za budućeg predsednika".

"Odluka administracije verovatno će zavisiti od onoga što Rusi preduzmu predstojećih dana. Napad sa ciljem da se izbori osujete verovatno će izazvati agresivniju reakciju SAD, kažu zvaničnici", navodi se u članku.

"Vašington post" takođe ističe da vlasti zemlje razmatraju varijante kao što je "proterivanje iz SAD velikog broja pretpostavljenih saradnika ruske obaveštajne službe, uvođenje novih ekonomskih sankcija protiv ruskih struktura povezanih sa hakerima, kao i mogućnost vršenja sajber-napada protiv ruskih kompjuterskih mreža".

Novinari podsećaju da je predsednik Barak Obama već dozvolio da se radi na hakovanju sistema Irana, "ali on ne želi da ide tim putem, tvrde saradnici".

2024 © - Vesti online