Četvrtak 03.11.2016.
22:28
Vestionline

Advokat uhapšenog Hrvata tvrdi: On je samo karika između Tuđmana i Izetbegovića

Reuters
Postojao dogovor između Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića (na slici)

On je rekao da su stvarnu nadležnost u toku rata u Bosni i Hercegovini imali zapovednici iz Hrvatske.

Matuzović je među deset pripadnika HVO-a, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura kojima je Sud Bosne i Hercegovine odredio jednomesečni pritvor zbog sumnji da su počinili ratne zločine nad Srbima u Orašju od aprila 1992. do jula 1993. godine.

Matuzovićev advokat Almin Dautbegović kazao je za Al Džaziru da njegov klijent nije bio zapovednik vojske, već "samo karika u lancu koji je uspostavljen dogovorom bivših predsednika Hrvatske Franje Tuđmana i Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića".

Kako je kazao Dautbegović, Matuzović je na papiru bio zapovednik, ali stvarnu nadležnost imali su zapovednici iz Hrvatske.

Matuzović, koji je pritvoren u zeničkom zatvoru, odgovornom smatra Hrvatsku vojsku, a kaže da će "imena odgovornih ljudi dostaviti Tužilaštvu BiH".

- Hrvatski dokumentacioni centar je pre dve godine Tužilaštvu BiH selektivno dostavio samo podatke za osumnjičene iz BiH, ali ne i iz Hrvatske - kazao je Dautbegović.

Matuzović je, navodi se u tekstu, advokatu rekao da privatni arhivi pokazuju da u vreme kada su počinjeni zločini njegova vojska nije bila ni formirana, a on sumnja da je u to vreme neko iz redova Hrvatske vojske pokušao da ga ubije.

2024 © - Vesti online