Četvrtak 03.11.2016.
11:20
Tanjug

Hrvati besni, neće da budu ratni zločinci: NATO i EU sve znaju, javili smo im

Reuters
Vlada će uraditi sve da zaštite interese svih Hrvata: Andrej Plenković

- O hapšenju "desetorice" obavešteni su Evropska unija i NATO - rekao je Plenković na današnjoj sednici Vlade.

Napomenuo je da i je krivični postupak protiv hrvatskih branitelja pripreman duže vreme, a da je tajming njihovog hapšenja indikativan.

Deset bivših pripadnika HVO uhapšeno je dva dana pošto je Plenković boravio u prvoj zvaničnoj poseti Sarajevu i Mostaru, gde je između ostalog konstatovao da je status Hrvata u BiH nezadovoljavajući i da će BiH morati da menja Izborni zakon kako bi Hrvati u toj državi mogli sami da biraju svoje predstavnike u najviše državne organe, a ne da im to čine pripadnici drugih naroda.

Plenković je na sednici Vlade Hrvatske saopštio da ima intenzivnu komunikaciju s nadležnim ministrima, Državnim tužilaštvom i direktorom hrvatske tajne službe.

- Naložio sam ministarstvima spoljnih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova i pravosuđa da prikupe sve relevantne podatke i da obezbede pravnu i konzularnu pomoć svim hrvatskim državljanima - kazao je Plenković.

Napomenuo je da je sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović dogovorio imenovanje osobe za saradnju sa međunarodnim krivičnim sudovima.

- U potpunosti poštujemo nezavisnost pravosuđa, svi ratni zločini moraju biti procesuirani, međutim koncept udruženog zločinačkog poduhvata u optužnicama za Republiku Hrvatsku nije prihvatljiv - rekao je Plenković.

Plenković je rekao i da je HVO u teškim vremenima agresije u BiH obezbedio zaštitu Hrvata u BiH, kao i njen suverenitet.

- Hrvatska Vlada će učiniti sve da spreči pokušaje revizije pojedinih događaja - kazao je Plenković uz napomenu da je evropska budućnost BiH jedini put za stabilno i prosperitet zemlje.

2024 © - Vesti online