Sreda 02.11.2016.
18:18
Vestionline, Tanjug

Evo koje uslove mora da ispuni Srbija da bi dobila organizaciju Svetskog prvenstva

pixabay.com
Ilustracija

- U utorak smo imali sastanak kome su prisustvovale sve zemlje kandidati za organizaciju, a danas odvojene razgovore sa čelnicima FIBA. Upoznati smo sa oba predloga odnosno prednostima i manama oba modela organizacije, u slučaju da je domaćin jedna ili četiri države. Model sa četiri zemlje se pokazao dobro prošle godine na Evropskom prvenstvu, pa FIBA razmišlja u tom pravcu. Kao država, zainteresovani smo da ugostimo dve grupe i završnu fazu, ali je, pored zahtevnih finansija, potrebno da imamo i adekvatne uslove odnosno dve dvorane koje ispunjavaju zahteve FIBA - rekao je Tomašević za sajt KSS.

Prema njegovim rečima za prvu fazu potrebna je dvorana sa najmanje 8.000 mesta, a za završnicu dvorana kapaciteta najmanje 16.000 mesta.

- Ovo je proces koji je tek počeo, a odluka o domaćinu ili domaćinima biće doneta u decembru 2017. godine na Bordu FIBA. Na nama je da uz pomoć države, koju imamo od samog starta, kao i grada, obezbedimo adekvatne uslove da dobijemo organizaciju Svetskog prvenstva 2023. godine - zaključio je Tomašević.

Potpredsednik KSS za marketing i finansije Andrija Kleut ocenio je da je uspešno završena prva faza za kandidaturu za Svetsko prvenstvo 2023.

- Sledeća faza traje do 18. januara 2017, do kada je potrebno popuniti određene upitnike koje dobijamo od FIBA. Na osnovu svega ddto je Srbija do sada uradila u organizaciji vrhunskih sportskih i košarkaških događaja očekujemo da budemo u užem krugu kandidata za organizaciju SP 2023 - rekao je Kleut.

Pored Srbije, kandidaturu su podneli Argentina, Australija, Nemačka, Hong Kong, Izrael, Japan, Filipini, Poljska, Rusija i Turska.

2024 © - Vesti online