Sreda 02.11.2016.
13:48
Srna

"Srbi u Hrvatskoj više ni mrtvi nisu poželjni"

A. Čukić
Posle etničkog čišćenja živih, na red sošli i mrtvi Srbi: Savo Štrbac

Štrbac je rekao da je očigledno da je posle etničkog čišćenja živih Srba u "Oluji" 1995. godine na red došlo i etničko čišćenje mrtvih, na krajnje necivilizovan i ciničan način.

- Zar nije cinizam slati Srbima ovakvo obavještenje iz firme čije se sjedište nalazi na adresi Trg Oluje 9, koji je dobio ime po akciji etničkog čišćenja Srba? - pita Štrbac.

Prema njegovim rečima, ne može se nikako drugačije, nego prostaklukom, nazvati to što su upravo uoči Svih svetih - 1. novembra i Dušnog dana, koji se obeležava danas u Hrvatskoj, na takav način oskrnavljena grobna mjesta i duše upokojenih Srba.

- Zar ne bi bilo normalnije i primerenije da ova članica EU održava grobove proteranog naroda i da jednom godišnje, recimo baš na Dušni dan i njima neko prisluži sveće, umesto da kači ovakve poruke - kaže Štrbac.

On je naglasio da ovakav način "dostavljanja" obaveštenja ne postoji ni u jednom zakonu, što znači da nema pravni značaj, ali da je, sa moralne strane, za svaku osudu.

- Kome je upućeno obaveštenje na spomeniku porodice Žunić? Dušan, Ilija i Mara rođeni su u prvoj deceniji 20. veka, a umrli nekoliko godina pre rata. Gde su sada njihovi naslednici i da li ih uopšte imaju? Kome proslediti obaveštenje i ko će njihove posmrtne ostatke eventualno preneti na drugu lokaciju? - pita Štrbac.

On je podsetio da je pre nekoliko godina došlo do premeštanja posmrtnih ostataka pravoslavnih pokojnika i sa jednog dela riječkog groblja, ali da se Uprava groblja tada potrudila da nađe naslednike i da u dogovoru sa njima reše situaciju.

- Ovi u Kninu nisu rekli kao u Rijeci da će ih izmestiti u jednu zajedničku grobnicu. Nigde u civilizovanom svetu grobovi se ne prekopavaju, ne spaljuju, ne uništavaju, već se traži ljudsko rešenje - naveo je Štrbac.

On je naglasio da će, ukoliko usledi deložacija pokojnih sa kninskog groblja, na mestu gde su bili pravoslavni krstovi "iznići neka druga obeležja", a to će pored etničkog čišćenja značiti i brisanje istorije Srba u Dalmaciji.

2024 © - Vesti online