Sreda 02.11.2016.
00:10
Vestionline

Putin ne da Krim, obnavlja "zabranjenu zonu"

Youtube/Giant armies
Ruski vojnici čuvaju Krim

Napuštene raketne bunkere, koji se nalaze duž južne obale Krima, donedavno su bile popularne među turistima, a sada ih Ministarstvo odbrane Rusije vraća prvobitnoj nameni, piše Rojters.

"Raketni bunkeri koji su raspoređeni po zelenim brežuljcima duž južne obale Krima, poznati su na Krimu kao "objekat 100". Donedavno su turisti mogli za 50 dolara da posete napuste sovjetske baze, koje su za vreme hladnog rata služili kao zaštita od napada sa Crnog mora", navodi se u tekstu.

Sada se bunkerima vraća nekadašnji život. Posetioce dočekuje upozorenje da je to "zabranjena zona Ministarstva odbrane Rusije". Stanovnik susednog sela izjavio je za agenciju da je prošle godine radio u bazi, a da su sada ruski vojnici ponovo zauzeli tu lokaciju i blokirali puteve do bunkera. Prema rečima drugog lokalnog stanovnika, "to je aktivna vojna baza sa raketnim protivbrodskim sistemom".

U tekstu se navodi da je jedan od ciljeva Rusije na Krimu da stvori ceo niz radarskih stanica na kamenim uzvišenjima na Krimu, koje mogu da prate Crno more. Jedna od stanica, tvrdi agencija, nalazi se nedaleko od krimskog primorskog grada Feodosije. Izgrađena je u sovjetsko vreme, stanicu su napustili ukrajinski vojnici. Međutim, sada su ruski vojnici ovde stvorili svoju bazu, tvrdi Rojters, pozivajući se na lokalne stanovnike.

Još jedna slična stanica nalazi se u okolini Sevastopolja, ona se zove "Dnjepar" i podigli su je sovjetski inženjeri. Ona je izašla iz funkcije nekoliko godina pre pripajanja Krima Rusiji. Reporter Rojtersa tvrdi da je video desetine vojnika u uniformi u bazi i obezbeđenje koje je okružuje.

Još jedan veliki objekat navodno se nalazi u selu Perevljano u podnožju planine nedaleko od Simferopolja. Tamo su videli vojna transportna sredstva i veliko gradilište na mestu druge baze. Rojters tvrdi da će tu biti izgrađena kasarna za preko 1.000 vojnika, stambeni objekti za 300 stanova i hangari za preko 500 vojnih vozila.

O obnovi vojnih baza govorilo se i ranije. U februaru je saopšteno da će avijacija Crnomorske flote i Južnog vojnog okruga posle 2017. godine koristiti obnovljeni vojni aerodrom u Hersonu u Sevastopolju, čija je rekonstrukcija već počela. 

2024 © - Vesti online