Utorak 01.11.2016.
18:01
D. Dekić - Vesti

Glava u rukama amatera

Tanjug
Uviđaj u šumi: Prolaznik brži od tajnih službi

Prema oceni bivšeg koministra policije u prelaznoj vladi iz 2000. godine Boža Prelevića, protivrečnosti čitavog događaja dovela je do niza neozbiljnih zaključaka.

- Niti se atentat tako sprema, niti se zna šta znači objašnjenje "nije napad na premijera, a sklonjen je na bezbednu lokaciju". Kako bez DNK analize znaju da je nađeno oružje doneto s ratišta? Pitanje je i kako je moguće da prolaznik primeti to oružje, a ne bezbednosne službe - kaže Prelević za "Vesti", uz ogradu da posle ubistva premijera Zorana Đinđića, i ovo zaslužuje ozbiljnu analizu.

Međutim, Prelević ističe da je žalosno što će čitav slučaj završiti kod predsednika skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igora Bečića koga naziva najkarikaturalnijom osobom. Prelević obrazlaže da je vrhunski cinizam sve prepustiti u ruke čoveka koji "ne zna ni da izgovori komplikovaniju reč".

Bečić se već oglasio ističući da bezbednosne službe moraju da preuzmu odgovornost za nastalu pretnju po Vučića i njegovu porodicu i najavio sednicu na kojoj će biti utvrđeno da li je bilo grešaka i čijih, kao i da će biti predložena izmena zakona o sprovođenju bezbednosnih mera nad najvišim državnim funkcionerima.

Da situaciju treba shvatiti ozbiljno, mišljenja je i vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović.

- U slučaju pronađenog oružja u šumi, nije jasno o čemu se radi. Naime, i pored ozbiljnosti slučaja, javnost je mogla da vidi i amaterizam aktuelne vlasti od premijera do ministra policije Nebojše Stefanovića koji se pokazao kao nedorastao, jer se iz njegovog objašnjenja ovog događaja vidi neznanje, amaterizam, dilentantizam, nekompetentnost i nedoraslost važnoj funkciji koju obavlja - tumači Stojadinović.

"Deo zolje" s ratišta

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da "deo zolje" potiče sa ratišta iz Hrvatske, dok su dve od četiri bombe sa sarajevskog ratišta.
- Ovo nije stvar fizičkog i ličnog obezbeđenja premijera Vučića, koje je izvrsno, već je pitanje obaveštajne i kontraobaveštajne zaštite. Kada budu gotovi rezultati DNK analize, videćemo da li se poklapa sa nekim iz naše baze podataka - izjavio je Stefanović.

Vlast srozava sebe

- Kada je reč o bezbednosnim službama, tu se ne zna ko šta i za koga radi i gde je granica realnog i političkog podzemlja. Ispada kao da se vlast nama žali na sebe, a ministar Aleksandar Vulin kao da od nas traži odgovor ko je napao premijera. Pa vlast treba da kaže građanima zašto je stabilnost ugrožena, i zašto službe ne rade svoj posao. Izostanak odgovora na ta pitanja kompromituje vlastodršce - kaže Ljubodrag Stojadinović.

"VESTI" SAZNAJU
ORUŽJE OSTAVLjENO U ŠUMI NEPOSREDNO PRE DOJAVE

Arsenal suv kao barut!
Oružje i municija nađeni u blizini porodične kuće premijera Alekandra Vučića, u šumi beogradskog prigradskog naselja Jajinci, ostavljeni su samo nekoliko sati pre nego što su nađeni. Kako saznaju "Vesti" u MUP Srbije, nepoznata osoba pozvala je Dežurnu službu MUP Srbije i samo rekla kako je videla oružje u šumi. Kada su patrole došle, ta osoba nije bila na mestu gde su nađeni zolja, bombe kašikare i municija.
- Oružje i kartonske kutije od metaka nisu bile vlažne iako je kiša padala većim delom dana, niti prekrivene lišćem koje opada u šumi, što ukazuje da nisu ni prenoćile na mestu gde su otkrivene. Zolja, municija i kašikare nađene su na opalom lišću. Sve je bilo razbacano po zemlji, kartonske kutije od metaka su bile gotovo suve. Nekoliko kutija s municijom, kao i meci u okvirima, bili su razbacani okolo. Takođe, sve četiri bombe su bile u plastičnim kutijama za kašikare - kažu izvori "Vesti" iz vrha bezbednosnih službi koji su bili na uviđaju.
Naši izvori dodaju da je zolja bila nekorišćena, ali da nije moglo sa njom da se gađa sa lokacije gde je otkrivena zbog konfiguracije terena, odnosno gustog granja i drveća.

TRI SCENARIJA ISTRAGE O NAĐENOM ARSENALU

Zavera ili propaganda?
Stručnjaci iz bezbednosnih službi kažu da su moguća tri scenarija koja bi ukazala na one koji su ostavili oružje i municiju, očito neposredno pre nego što je pronađeno.

Pokušaj atentata
Policija i BIA ispituju da li je oružje ostavljeno eventualnim atentatorima koji je trebalo da napadnu kolonu vozila s premijerom Vučićem prilikom dolaska u porodičnu kuću.

Zamajavanje javnosti
Postoji mogućnost da su oružje i municija ostavljeni kako bi se spinovala javnost pričom o atentatu i tako skrenula pažnja sa drugih dešavanja u državi.

Poruka Vučiću
Sumnja se i da je oružje ostavljeno kako bi se poslala poruka Vučiću: "Znamo gde si, možemo lako doći do tebe". Bezbednosne službe ispituju ko je imao interesa da pripreti na ovaj način.

2024 © - Vesti online