Utorak 01.11.2016.
12:37
Vestionline

Evo šta je Evropska komisija odgovorila srpskim policajcima

A. Čukić
Inicijativa Policijskog sindikata Srbije za bolji položaj policajaca u Evropi

U pismu Šulcu i Junkeru Evropska policijska unija je zatražila da države Evrope ispune finansijske obaveze prema policajcima da ne bi došli u situaciju da stotine hiljada policajaca širom Evrope napuste dužnost zbog teških radnih uslova, niskih plata i neadekvatne opreme.

"Tražili smo od EU, u ime svih policajaca Evrope, da se što pre zajednički reši problem evidentiranja sumnjivih migranata, te da evropske institucije moraju biti svesne bezbednosnih rizika koje donose pojedini migranti, a što se može preliti u socijalne nemire u Evropi i rizik od epidemije", navodi se u saopštenju sindikata.

U pismu Šulcu i Junkeru se takođe predložilo da se od MMF traži preispitivanje odluke o nametanju obaveza državama u Evropi da smanjuju plate policajcima, pogotovo u Srbiji, jer "naša policija od samog početka snosi najveći teret migrantske krize".

Predsednik Evropske komisije Žank-Klod Junker odgovorio je na inicijativu Policijskog sindikata Srbije i naveo u pismu koje nam je poslao da će se Evropska komisija pozabaviti ovim problemom i da je za to zadužio Dimitrisa Avramopoulosa, Komesara za migracije, unutrašnje poslove i državljanstva Evropske komisije.

- Nadamo se da će razumevanje koje smo dobili u Evropskoj komisiji rezultirati brzim koracima u poboljšanju statusa policajaca širom Evrope - kaže Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

2024 © - Vesti online