Ponedeljak 31.10.2016.
15:38
balkans.aljazeera.net, Vestionline

Kako je Dodik od miljenika Zapada postao ruski igrač?

Reuters
Milorad Dodik i Vladimir Putin

Tada je Državna agencija za istrage i zaštitu vodila istragu u slučaju "zgrada Vlade RS-a", istražujući tragove o prevarama, utajama poreza i pranju novca pri kupoprodaji i izgradnji sadašnje zgrade Vlade RS-a u Banjaluci, ali i sa njima povezanom privatizacijom Telekoma Srpske.

"Dodiku je u tom trenutku bilo jasno da lično bogaćenje i vođenje proevropske i probosanske politike neće ići zajedno. Okreće se Rusiji, i lično i politički, a indicije koje dolaze iz afera 'Pavlović banka' i 'rusko zlato' govore da je u poslednjih 4-5 godina verovatno tamo uskladištio ogromno materijalno bogatstvo", dodaju analitičari.

"Dodik je sada praktično potpuno u ruskim rukama i ucenjen je ne samo novcem koji mu Rusi čuvaju, već i potencijalnim ruskim političkim azilom, koji čuva kao svoje poslednje utočište. On je veliki pragmatičar, koji dugoročno vodi sistematičnu politiku osamostaljivanja, pa i potpune nazavisnosti Republike Srpske od Bosne i Hercegovine".

"Zbog ruske zaleđine, Dodik ima samopuzdanje i hrabrost da nameće referendume i njegov režim će ići u pravcu potvrđivanja državnosti RS-a i na spoljnopolitičkom, ali i na pravno-političkom planu, što je, ustvari, priprema za konačnu secesiju za deceniju ili dve", zaključuju bosanski analitičari.

2024 © - Vesti online