Sreda 16.06.2010.
17:02
Srna

Kirgistan: Pobunjenici prete da dignu skladište nafte u vazduh

Zvaničnici vode pregovore o dozvoli ulaska u postrojenje iz kojeg se snabdeva većina regiona na jugu Kirgistan. Uzbeci su vozilima blokirali prilaze naftnom skladištu u predgrađu Oša.

Jedan od predstavnika Uzbeka rekao je da su posle nekoliko dana nasilja izgubili poverenje u vladu i vojsku Kirgizije i da se nadaju da će intervenisati UN. Oni su istakli da žele mir, ali da su im potrebne garancije koje vlasti ne mogu da im pruže.

Od početka međuetničkog nasilja između Kirgiza i Uzbeka oko 250.000 ljudi je napustilo svoje kuće dok je broj poginulih porastao na 179. Među raseljenim Uzbecima, koji se kreću ka susednom Uzbekistanu, uglavnom su žene i deca. Prema podacima Ministarstva zdravlja Kirgizije u sukobima je povređeno 1.870 osoba.

UN i Rusija su počele da avionima dopremaju humanitarne potrepštine u region, dok će SAD sutra poslati svog predstavnika za centralnu Aziju Roberta Blejka na sastanak sa zvaničnicima u prestonici Kirgistana Biškeku.

Privremene vlasti Kirgizije pokušavaju da uspostave kontrolu nad celom zemljom od aprila kada je sa vlasti svrgnut predsednik Kurmanbek Bakijev. 

2024 © - Vesti online