Ponedeljak 31.10.2016.
08:48
Vestionline, Tanjug

Predsednički izbori u Moldaviji verovatno idu u drugi krug

Reuters
Borba između pristalica bližih odnosa sa Rusijom ili onih koji bi da se pridruže EU

Dodon je nakon 90 odsto prebrojanih glasova osvojio 49,91 odsto glasova, a na drugom mestu je pro-evropski orijentisana Maja Sandu, bivša ekonomistkinja Svetske banke, sa 36,7 odsto glasova, saopštile su izborne vlasti.

Za pobedu u prvom krugu potrebno je 50 odsto glasova ili se ide na drugi krug 13. novembra. 
Pobeda Igora Dodona bila bi veliki udarac za prozapadnu vladu na čije je vodeće članove pala senka optužbi za korupciju, navode agencije.

Stanovnici Moldavije, nekadašnje sovjetske republike, glasali su na prvim predsedničkim izborima na kojima direktno biraju šefa države još od 90-ih godina prošlog veka.
AFP navodi da su ovi izbori u Moldaviji viđeni kao borba pristalica bližih odnosa sa Rusijom i onih koji traže pridruživanje EU.

Agencija podseća da Moldavija sa 3,5 miliona stanovnika, najsiromašnija zemlja u Evropi i da se nosila sa nizom koruptivnih skandala na visokom nivou koji su zasenili današnje glasanje.
Dodon i Sandu su predstavili dijametralno suprotstavljene vizije budućnosti zemlje: on je za dublje veze i jačanje trgovine sa Moskvom, dok ona obećava put koji vodi ka Evropi.

2024 © - Vesti online