Sreda 16.06.2010.
12:13
mondo.rs

Albanski civili sa Kosmeta sahranjivani u Makedoniji?

Albanske izbeglice sa Kosmeta 1999. godine

Makedonsko ministarstvo potvrdilo je vest objavljenu juče na portalu “Žurnal”, u kojoj se navodi da se makedonske i kosovske vlasti konsultuju, kako bi uskoro oformile radne grupe stručnjaka koji će utvrditi da li su na tlu između Makedonije i Kosova zakopani kosovski civili.

Istraga bi trebalo da pokaže da li se radi o grobnicama u kojima su tela civila koje su ubile srpske snage u sukobima na Kosmetu, navodi portal “Žurnal”.

"Nemamo saznanja da su to masovne grobnice, već da se radi o ljudima koji su možda ubijeni ili su poginuli na kosovskoj terititoriji 1998-1999. pa su njihova tela donesena i pokopana na makedonskoj teritoriji blizu granice", naveli su izvori iz makedonskog ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva pravde.

Kosovski ministar pravde uputio je prošlog meseca pismo makedonskoj vladi u kojem je tražio da se ispitaju navodi o mogućim grobnicama.

Kosovski ambasador u Makedoniji Skender Durmiši izjavio je za portal “Žurnal” da će se ubrzo sastati makedonska ministrka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska i njen kosovski kolega Bajram Redžepi da bi razgovarali o toj temi i da bi dogovorili detalje vezane za početak istrage.

Makedonsko ministrastvo unutrašnjih poslova nije iznelo detalje povodom najavljenog susreta, a portparol makedonske vlade Martin Martinovski rekao je da do sada vlada nije raspravljala o tom pitanju. 

2024 © - Vesti online