Nedelja 30.10.2016.
08:19 >> 09:41h
Sputniknews, Vestionline

VIDEO: Jak zemljotres pogodio centralnu Italiju

Direktor italijanske Službe za civilnu zaštitu u regionu Marke, Čezare Spuri, izjavio je da raspolaže informacijama da su u mnogim gradovima na području pogođenom jutrošnjim zemljotresom srušene pojedine zgrade, prenela je agencija AP.

Centralni deo Italije jutros je zatresao zemljotres jačine 6,6 stepeni Rihterove skale, saopštio je američki Geološki zavod. 

Američki Zavod je prvo objavio da je jačina iznosila 7,1 stepen po Rihteru, ali je tu informaciju kasnije revidirala na 6,6 stepeni, preneo je Rojters.

U saopštenju Zavoda se navodi da je epicentar zemljotresa bio 68 kilometara istočno od grada Peruđe, na dubini od 1,5 kilometara.

Televizija RAI je objavila da je potres bio tako jak da je razbudio stanovnike Rima, koji su prijavili da su osetili kako se tresu zidovi.

Zemljotre se osetio i na severu i jugu Italije, kao i u susednim državama Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Reuters
Većina građana na ulicama gde dobijaju pomoć

Nešto blaži zemljotres, od 6,4 stepeni po Rihteru, potresao je isto područje kod Peruđe i u sredu, a osetio se čak i u Rimu.

Agencija AP navodi da je taj zemljotres prošle nedelje možda spasao živote građana danas, pošto su mnogi od njih i dalje spavali u automobilima ili su bili evakuisani u skloništa ili hotele u drugim delovima Italije, pa su istorijski centri gradova na trusnom području uglavnom bili prazni.

Pre dva meseca je zemljotres na istom području sravnio sa zemljom nekoliko manjih gradova, pri čemu je poginulo gotovo 300 ljudi.

2024 © - Vesti online