Subota 29.10.2016.
16:07
Danas

Tahiri: Ne uslovljavamo Beograd, samo predlažemo

Reuters
Edita Tahiri: Kosovo je svoje obaveze ispunilo

Ona kaže da je uslove za Srbiju u poglavlju 35 postavila Evropska unija i da u njemu EU apeluje na Srbiju da primeni nerealizovane sporazume i normalizuje odnose sa Kosovom.

Reč je poglavlju, tvrdi Tahiri, sa dugom listom uslova i dodaje da je taj dokument javan i da su u njemu, izmedu ostalog: sporazum o pozivnom broju za Kosovu, sporazum o energetici, odnosno o nezavisnom funkcionisanju kosovskog operatera za transmisiju energetike, uklanjanje preostalih paralelnih struktura Srbije na Kosovu…

Prema njenim rečima, to znači da Priština nije postavila nove uslove, već da Beograd "plasira" dezinformacije i "predloge" pretvara u "uslove" kako bi se, "moguće, pokušli da prikriju neuspesi u primeni sporazuma postignutih u Briselu".

Tahiri je to rekla odgovarajući na pitanje Danasa da li su istinite tvrdnje da Kosovo ima nove zahteve u vezi sa nastavkom briselskog dijaloga, dodavši da je Kosovo "posvećeno briselskom dijalogu jer smatra da on pomaže dobrosusedskim odnosima i napretku Kosova u evropskoj integraciji".

Tahiri dalje tvrdi da je Kosovo blagovremeno i precizno sprovelo sve sporazume koje su dve države postigle u Briselu.

- Mi smatramo da je primena sporazuma najbolji dokaz koji govori o posvećenostima pregovaračkih strana ovom dijalogu. Ono što je potpisano mora da bude konstantno sprovođeno - navela je Tahiri uverena da bi, kako kaže, za Srbiju, umesto da pokazuje fobiju prema fiktivnim ultimatumima, bilo bolje da primeni sporazume potpisane u Briselu.

Priština je, prema njenim rečima, potvrdila učešće na novembarskim sastancima u Briselu.

Četvrta faza razgovora

Sporni dokument Tahiri, za koji je u Briselu potvrđeno da je zapravo dve godine "star" dokument kosovskog parlamenta, sadrži četiri uslova Kosova za "četvrtu fazu" razgovora sa Srbijom.

To su:

- uspostavljanje granice između dve države, Kosova i Srbije;

- poštovanje susedstva, nemešanje i prestanak intervenisanja Srbije na Kosovu;

- saradnja na poljima od interesa za obe države;

- ratne reparacije.

2024 © - Vesti online