Nedelja 30.10.2016.
01:30
b92.net, Vestionline

Čuvajte se: Ovo je jedan od vodećih uzroka smrtnosti u Srbiji

pixabay.com
Od ključne je važnosti prepoznati simptome moždanog udara na vreme

Ovo je urgentno stanje i zato je veoma važno reagovati na vreme. U subotu, 29. oktobra obeležen je svetski dan moždanog udara, a moždani udar je još jedan od vodećih uzroka smrtnosti u Srbiji. 

- Sedeli smo uveče sa komšinicom i, kad smo se razišli, odem u kupatilo i samo odjedanput, nesvestica i samo noge se prelomile... - kaže 73-godišnji Miloš Arsić, prenosi B92.

Ovako izgleda moždani udar, treći vodeći faktor oboljevanja i umiranja kako u svetu tako i kod nas. 

- Kada je Srbija u pitanju, ta statistika je još sumornija i za prošlu godinu moždani udar je vodeći uzrok umiranja žena u bolničkim sredinama i drugi vodeći uzrok umiranja muške populacije u bolničkim sredinama - kaže doktor Ranko Raičević, načelnik Klinike za neurologiju na VMA.

Što više vremena prođe od prvih simptoma do odlaska kod lekara i primanja terapije, manje su šanse za preživljavanje i oporavak i zato je veoma važno obratiti pažnju i uočiti simptome na vreme. Zabrinjavajući je trend porasta broja moždanih udara kod sve mlađih ljudi. 

- Oboljevaju sve mlađe osobe i osobe koje su mlađe od 20 godina, a nažalost komunikacija sa našim kolegama iz Tiršove i Instituta za majku i dete pokazuje da oboljevaju i deca. Doduše, to su neki drugi faktori rizika i vezani su za neke srčane smetnje, ali kod adolescenata i mlađih osoba do 45 godina pojavili su se neki sasvim drugi faktori rizika poput zloupotrebe psihoaktivnih supstanci - objašnjava Raičević. 

Jedan od značajnih razloga visoke smrtnosti od moždanog udara je nedovoljno znanje pacijenata o simptomima i hitnosti - kod ove brutalne bolesti ne sme da bude kašnjenja. Kako bi podigli svest o simptomima moždanog udara i hitnosti odlaska kod lekara, Bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" izdala je edukativnu brošuru "Vreme je mozak, sprečimo kašnjenje".

2024 © - Vesti online