Petak 28.10.2016.
21:57
Srna

Jeziva ispovest Srpkinje: Mene je silovao, mom sinu sabljom odsekao teme i jezik

pixabay.com
Žena prošla pakao tokom rata u Bosni (Foto: Ilustracija)

Optužnica tereti Ivana Medića i Tonču Raića da su od 5. maja do 17. avgusta 1992. godine, kao pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) i Hrvatskog veća odbrane (HVO), učestvovali u nezakonitom zatvaranju, nečovečnom postupanju, pljačkanju imovine i prisiljavanju na seksualni odnos srpskih civila u logoru Dretelj.

Zaštićen svedok B navela je da je sa porodicom živela u Čapljini do 14. juna 1992. godine kada su joj u kuću došli vojnici i odveli ih u logor Dretelj, gde su muškarci i žene razdvojeni, a ona je bila zatvorena u prostoriju sa još nekoliko žena.

Prema njenim rečima, druge noći boravka u logoru počelo je izvođenje žena i silovanje, navodi Birn.

Ona je rekla da je izvođena više puta, a da ju je optuženi Medić izveo jedanput.

- Odveo me u jednu prostoriju i rekao da ima potrebu da bude sa mnom. Žene iz sobe gde smo bile zatvorene rekle su mi da se ne opirem jer bih tek onda dobila "degenek". Naredio mi je da se skinem. Silovao me, a onda me vratio u sobu - izjavila je svedok.

Ona je navela da je od zaštićenog svedoka A saznala da je muškarac koji ju je silovalo Ivan Medić zvani Poskok.

Svedok B rekla je da Medić nije maltretirao samo nju, već i njenog sina.

- Mog su sina odveli na šišanje. Tada je došao Medić i rekao da se ne šiša tako, uzeo sablju i odrezao mu teme i kosu, pojašnjavajući da se "tako šiša". Visila mu je koža na glavi. Žena koja je trebalo da ga ošiša došla je i sve mi to rekla - ispričala je svedok.

Ona je dodala da je tortura nastavljena i da je od ljudi u logoru saznala da je Medić njenom sinu jednom prilikom odrezao jezik i, da nije bilo lekara koji su brzo reagovali, on bi iskrvario nasmrt.

Emina Hasanović, branilac optuženog Medića, u više navrata je prigovarala da je svedok ispitana na iste okolnosti, ali u drugom predmetu gde je Medić, takođe, optužen i da ne vidi razlog za ponovno saslušanje.

Tužilac Stanko Blagić objasnio je da je svedok ranije saslušavana zbog dešavanja u vezi sa sinom, a da je ovo prvi put da je saslušana zbog silovanja koje je doživela.

U unakrsnom ispitivanju svedok je rekla da optuženog Medića nije poznavala pre susreta u logoru.

Suđenje će biti nastavljeno 4. novembra.

2024 © - Vesti online