Subota 29.10.2016.
08:15
N. Jokić - Vesti

"Vesti" na suđenju Monsantu (3): Špijuni na njivama

N. Jokić
Monstantno kupuje uticaj u državnim institucijama: Saslušavanjima u Hagu je prisustvovalo i oko tri stotine građana u publici

- Monsanto je kod nas stvorio svoju sopstvenu policiju - rekao je Persi Šmajser, Kanađanin i poljoprivrednik u penziji.

U publici čujem komentare: "Nije ni čudo, imaju svoju vojsku - kupili su pre nekoliko godina deo zloglasne privatne armije Blekvoters koja ima sve vojne rodove."

Šmajser opisuje kako Monsanto u poštansku sandučad dostavlja letke, pozivajući poljoprivrednike da im dojave ako znaju da njihov sused na oranici ima genetski modifikovano (GMO) seme, a da nije platio licencu. Ako se ispostavi da je dojava tačna, Monsanto podnosi tužbu protiv seljaka.

- Jedan moj komšija platio je 57.000 dolara jer je kod njega na oranici nađeno seme Monsanta - dodaje on.

Koncern ponudio nagodbu

Šmajsera je Monsanto tužio još 1976. godine jer su špijuni pronašli GMO zrna uljane repice na njegovoj njivi.

- Moja žena i ja tada nismo ni znali šta je to GMO. Tražili su od nas 100.000 dolara. Vrhovni sud je odlučio da nismo krivi, ali smo ipak morali da platimo troškove procesa - rekao je on.

Šmajserovi su odustali od uljane repice i gajili drugu kulturu, a onda su jednog dana na svojoj njivi našli GMO uljanu repicu koju nisu posejali. Monsanto im je pismeno ponudio nagodbu: platiće im odštetu bez suda, ali uz uslov da se Šmajserovi obavežu da o tome nikada neće javno progovoriti.

Kriva je država

"Nije Monsanto kriv, kriva je država jer u kanadskom zakonu jasno piše da je zabranjena prodaja ili besplatno davanje proizvoda koji štete zdravlju", rekao je Čopra pred sudijama.

- Zamislite to! Jedno privatno preduzeće hoće da mi oduzme pravo na slobodnu reč - uzviknuo je Šmajser, svedočeći pred sudom u Hagu, dok je publika gromko aplaudirala.

Epilog: Šmajser i njegova žena tužili su Monsanto i sud je dosudio da im agroindustrijski gigant plati odštetu od 650 dolara.

- Nije mnogo, ali je stvar principa - zaključio je ovaj časni čovek.

Otkaz zbog hormona

Svedočio je zatim Šiv Čopra, ekspert kanadske državne agencije, čiji je posao bio da daje preporuke za izdavanje dozvola za biohemijske proizvode.

Monsanto mi uništio letinu

Slično je svedočenje ratara iz zapadne Australije Stiva Marša, koji je živeo od organske poljoprivrede - bez hemije i pesticida. Vetar je u njegovu njivu doneo zrna GMO prepuna pesticida Roundap, kojim su zasipani. Marš je izgubio celu letinu i ekonomski je upropašten. Žalio se sudu - ali nije dobio odštetu.

Dok razgovaramo u pauzi suđenja, Marš mi pokazuje prepisku između ministarstva i Monsanta povodom njegovog slučaja. "Ministarstvo i Monsanto se drže pod ruku", kaže ovaj čovek, dodajući da je umoran, a onda podiže začuđen pogled i dodaje:
"Po onome što sam čuo izgleda da je tako svuda."

Marš je odlučio da prestane da obrađuje zemlju, iako je šesta generacija u porodici koja se bavi poljoprivredom.

Pitam ga zašto uz pomoć nekog novinara ne napiše knjigu o svemu kroz šta je prošao - to bi bilo korisno za mlade poljoprivrednike.

"Da, to su mi još neki rekli. Možda ću napisati knjigu da bih pomogao mladim ljudima, tim pre što moja žena i ja nemamo decu", kaže Marš.

Posle više od tri decenije u državnoj službi Čopra je otpušten jer se suprotstavio odluci vlade da izda dozvolu za Monsantove hormone za goveda. Njegova agencija mu je zabranila da javno istupa pred Senatom u odboru za poljoprivredu koji ga je pozvao da objasni svoj stav. Podneo je tužbu i sud mu je dao za pravo, ali je zatim otpušten "jer odbija da izvršava radne zadatke".
Opet je podneo tužbu - proces još traje.

SUTRA - "Vesti" na suđenju Monsantu (4): Evropa sluga opasne inustrije

2024 © - Vesti online