Petak 28.10.2016.
18:06
J. L. Petković - Vesti

Priština provocira prekid pregovora

M. Karović
Ultimatum: Tahirijeva traži ucenu Beograda

Takođe se nada da će na kraju procesa priznati i nezavisnost Kosova. Ove uslove Edita Tahiri, ministarka za dijalog u kosovskoj vladi, već je dostavila Briselu.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić oštro je reagovao ističući da Srbiji "ne pada na pamet da pregovara o novim uslovima Prištine i da će briselski dijalog biti ili statusno neutralan, ili ga neće biti".

- Ovo je bezobrazluk za domaću upotrebu. Ako su to uslovi, nema dijaloga, i to više nije problem Srbije. Dijalog će se voditi kao statusno neutralan ili ga neće biti. Srbija je potpuno jasna. Pod ovim uslovima sigurno ga neće biti - istakao je on.

Dačić o zahtevu Tahirijeve dodao da "tu postoje neke teze koje Srbiji ne padaju na pamet da o tome razgovara, niti da donosi bilo kakve odluke, kao što je pitanje granica, odštete, priznanja Kosova, članstva u međunarodnim organizacijama".

- To je smejurija i niko ozbiljan ne može da misli da će Priština nekog da uslovi. Koga može da uslovi Priština, za šta se ona uopšte pita - kazao je šef srpske diplomatije.
Tahirijeva se dotakla i teme Zajednice srpskih opština, rekavši da neće biti formirana dok se ne ukinu "sve paralelne strukture na severu".

- Ponašanje kosovskih vlasti je vrhunac višemesečne kampanje u kojoj Priština, pod patronatom nekih struktura u Briselu i nekih moćnih članica EU, nastoji da spreči realizaciju dogovorenog - ocenio je Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije.
Takođe je ocenio da nema dilemu da višemesečno "politički ekstremno" ponašanje Prištine, iza kojeg sledi "blaga reakcija Brisela" predstavljaju sinhronizovanu akciju.

- Cilj je da preko poglavlja 35 natera Beograd da prizna Kosovo kao državu. A put ka tome je prebacivanje loptice na Beograd i pretnja prekidom dijaloga - dodao je Drecun, ističući da bi Nemačka i Velika Britanija trebalo jasno da se izjasne šta žele od Srbije.

Hladne glave

- Mi treba da zadržimo hladnu glavu. Ovo su provokacije, mi nastavljamo naš put, mi ćemo biti konstruktivni, niko nas ne može da uslovljava, ni Brisel, ni Priština. Znamo šta su državni interesi Srbije i to jeste EU, ali i zaštita naših nacionalnih interesa - rekao je Dačić.
 

2024 © - Vesti online