Petak 28.10.2016.
18:55
b92.net

"Predsednički izbori bi mogli da budu neizvesni, ako..."

www.mc.rs
Premijer odugovlačio sa vladom, verovatno će i sada: Zoran Stojiljković

- Takva situacija bi mogla da pokrene neodlučne i apstinente, kako bi se uspostavio neki balans - rekao je Stojiljković u Kažiprstu.

Kako je ocenio, Vučić je bez potrebe dugo formirao vladu, uprkos izbornim rezultatima, pa će tako dugo odlagati i da saopšti koga će podržati kao predsedničkog kandidata. 

- On tako smanjuje apetite svih i njihovu pregovaračku poziciju, pa će odlučiti u poslednjem trenutku. Logično je da lider SNS Aleksandar Vučić razmišlja o tome da li Tomislav Nikolić kao dosadašnji predsednik ili neko drugi može da pobedi u drugom krugu - rekao je Stojiljković. 

Zasad se ne zna ko će se sve suprotstaviti kandidatu iza koga stane najmoćnija stranka u Srbiji, a za to vreme opozicija ima zadatak da se konsoliduje.  To važi za veći deo opozicije, "one koji tavore sa cenzusom i čiji lideri odavno nemaju dvocifreni rejting, niti jači rejting od sopstvene stranke". 

- DSS ima konkurente koji su njima ideološki najbliži, sa jedne strane SRS, a sa druge Dveri. To je najveća borba, a imate i taj harizmatski deo. Onda se tu stvaraju podele, jedni jesu za pregovore sa proevropskom opozicijom, a drugi ne. To se odvija dok se ne pojavi neko kao Vučić, sa takvom pasijom da bude lider i vođa - rekao je Stojiljković. 

Kako je rekao, za Demokratsku stranku je najveći problem to što nema agendu. 

- Demokrate moraju da nađu novu tematsku agendu. Kada je SNS krenuo u taj evropski politički mejnstrim, DS je morala nešto da smisli, da kaže da ide u EU, ali ne ovu nakaznu EU koja se bavi samo profitom, nego demokratsku. Nemate priču, nemate vlast, svi će vas zaboravtiI - rekao je Stojiljković. 

Ističući da stranke koje se bave cenzusom prolaze kroz krizu, kakvu srednji ešalon ne trpi, profesor je ukazao i na to da se na srpskoj političkoj sceni u trci za liderska mesta konstantno pojavljuju "reciklirana i smorena lica".

2024 © - Vesti online