Sreda 16.06.2010.
00:58
RTS

U selu Jabuka mirno

Pripadnici policije čuvaju napadnute Rome


Kako je Tanjugu ranije večeras izjavila portparol PU Tanja Dakić, situacija u Jabuci, nakon nereda prethodnih noći, kada su meštani kamenicama i ciglama gađali prozore romskih kuća, je mirna.


"Ne očekujemo da će doći do novih sukoba", dodala je ona.


Dakićeva je kazala da su pripadnici Žandarmerije iz predostrožnosti i dalje stacionirani u tom selu, a nadležni organi su u stanju pripravnosti i spremni, ukoliko zatreba, da reaguju.


"Važno je da se situacija nadgleda, prati i procenjuje, ali ne verujemo da će biti potrebe za bilo kakvom intervencijom", naglasila je portparol PU Pančevo i dodala da će Žandarmerija i narednih dana biti u Jabuci.


Protesti u Jabuci su počeli nakon što je, 10. juna. ubijen Dejan S (17), a za to je osumnjičen njegov vršnjak romske nacionalnosti koji je priveden.


Selo Jabuka ranije danas su obišli pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić i gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović, koji su tom prilikom pozvali građane na toleranciju.


Oni su osudili skupove na kojima se poziva na linč bilo koje nacionalne zajednice, ocenivši ih kao podstrekivanje rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

2024 © - Vesti online