Sreda 16.06.2010.
00:30
Tanjug

Obama i izlivanje nafte - kao nekad Buš i Katrina

Barak Obama



Većina Amerikanaca je, kao i 2005. godine, oseća gnev, a prema rezultatima istraživanja obavljenog za Asošijeted pres, 54 odsto ispitanika izjavilo da ima takvo osećanje zbog sporog reagovanja vladine birokratije.


Mnogi su izrazili sumnju da bi im Vašington mogao pomoći ukoliko bi se našli u ulozi žrtve katastrofe.


Istraživanje je pokazalo da 52 odsto Amerikanaca ne odobrava način na koji je Obama pristupio izlivanju nafte, što je značajan skok u odnosu na prošlu nedelju, kada većina nije mogla da se izjasni.


Zapanjujućih 83 odsto ne odobrava ponašanje Britiš petroleuma nakon eksplozije na naftnoj platformi ispred obala Luizijane, 20. aprila, kada je počelo nekontrolisano izlivanje nafte u Meksički zaliv. To je takođe značajan skok u odnosu na maj, kada je većina Amerikanaca zauzela stav iščekivanja.


Anketa je pokazala da način na koji Obama obavlja svoj posao predsednika generalno nije pogošan u očima američke javnosti I da je ostala na prakticno istom nivou od 50 odsto koji ga podrzavaju.


AP navodi da je to u skladu sa dosadašnjim stavom javnosti prema sadašnjem predsedniku on se ljudima generalno dopada, što ne znači da odobravaju i njegovu politiku.


U novembru 2005. godine, dva meseca posle uragana Katrina, 53 odsto Amerikanaca iskazalo je neslaganje sa načinom na koji je tadašnji predsednik pristupio rešavanju problema. Rejting Džordža Buša se posle toga nikada više nije oporavio.


Najnovija anketa je pokazala i da, za razliku od uragana Katrina, kod ispitanika nema emotivnog reagovanja na izlivanje nafte.


Obama nastoji da spreči da ta katastrofa obeleži njegov predsednički mandat.

2024 © - Vesti online